Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η μαύρη τρύπα της φοροαποφυγής...

Η υστέρηση 500 περίπου εκατομμυρίων που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στα δημόσια έσοδα, αποτελεί ένα ακόμα προειδοποιητικό καμπανάκι για την κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί αν
συνεχιστεί  αυτή η κατιούσα πορεία  τους επόμενες μήνες καιροφυλακτεί ο περιβόητος κόφτης, αλλά κυρίως  γιατί  αποδεικνύεται  ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί την οικονομία στο γνωστό δρόμο  της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Το διαπιστώνουν άλλωστε καθημερινά όλοι οι πολίτες που συναλλάσσονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις.Το ερώτημα το οποίο βρίσκουν μπροστά τους είναι θέλεις απόδειξη με ΦΠΑ 24% ή προτιμάς να πληρώσεις λιγότερα 20,30 ή και 40% πολλές φορές; Και φυσικά μέσα στο δεδομένο κλίμα της οικονομικής στενότητας η πλειονότητα προτιμά να πληρώσει πολύ λιγότερα μετρητά ,ενισχύοντας  θέλοντας και μη την φοροδιαφυγή.

Όσους ελεγκτές κι αν επιστρατέψουν οι αρμόδιες αρχές είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιορίσουν  ένα φαινόμενο που στην πράξη ωφελεί και τους δύο συναλλασσόμενους.Η υπέρμετρη φορολογία έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες ότι αποτελεί το βασικό τροφοδότη της μαύρης οικονομίας .Αν δεν υπήρχαν μάλιστα και τα capital controls που δυσκολεύουν τη ρευστότητα η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

Η μόνη ορατή λύση είναι η πλήρης επικράτηση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές και βέβαια η παροχή κινήτρων τόσο στους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές. Αλλά κι αυτή η λύση καρκινοβατεί λόγω των καθυστερήσεων και της ανετοιμότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι τώρα η μόνη σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση είναι να αυξάνει την άμεση και την έμμεση φορολογία για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού.Με την οικονομία σε ύφεση, με τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται για να επιβιώσουν όμως η υπερφορολόγηση  το μόνο που πετυχαίνει είναι να αναπαράγει το φαύλο κύκλο της υστέρησης των εσόδων και της αναγκαστικής προσφυγής σε νέα μέτρα.Με αυτές τις  λογικές όμως δεν πάμε πουθενά. Ούτε τα δημόσια οικονομικά εξυγιαίνονται ,ούτε η οικονομία μπορεί να πάρει τις ανάσες που χρειάζεται...

 tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.