Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Το μεγάλο κόλπο της φοροδιαφυγής με τα POS - Τα κενά

tvxs.gr 10:10 | 09 Αυγ. 2016
Το μεγάλο κύκλωμα της φοροδιαφυγής με τα POS, που αποκαλύφθηκε χθες και κατέληξε στη σύλληψη 23 ατόμων και την κατάσχεση πελατολόγιου πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού, υπογράμμισε το κενό νόμου με τον πιο έντονο τρόπο.
Όπως αποδείχτηκε, προκειμένου να εξαφανίσουν τον τζίρο και να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, τα κυκλώματα χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές ειδικά τερματικά, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των επιχειρήσεων να μεταφέρονται απευθείας εκτός Ελλάδας και να χάνονται τα ίχνη τους από την Εφορία.
Εν ολίγοις, τα συγκεκριμένα POS χρησιμοποιούνταν για να παρακάμπτονται οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν πριν από έναν χρόνο με τα capital controls.
Η αποκάλυψη του κυκλώματος υπέδειξε το «παραθυράκι» του νόμου, τα κενά ασφαλείας στη νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Κύκλωμα προμήθευε εταιρίες με ξένα POS για να παρακάμπτουν τα capital controls

Εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας για την υπόθεση, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τεράστια νομοθετικά κενά που δεν διευκολύνουν το έργο των ελεγκτών για τον εντοπισμό των διαφυγόντων ποσών στο εξωτερικό.
Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν πολλά από δω και πέρα στις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα, κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, αλλά και να απαιτηθούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των αδήλωτων εσόδων που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.
Τα «κενά»
Μερικά από τα πιο κραυγαλέα κενά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των POS είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τον server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τις πληροφοριακές υποδομές των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, η υποχρέωση κάθε επιχείρησης να χρησιμοποιεί έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό για τις συναλλαγές της, αλλά και οι ρυθμίσεις με τα κίνητρα για την επέκταση της χρήσης «πλαστικού χρήματος» και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.