Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ο νομομαθής καντινιέρης και τα 27 δισ.


Γιούλη ΕπτακοίληΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
 «Είσαι ξύπνιος τελικά, είσαι ξύπνιος». Με αυτή τη φράση που απευθύνουν δυο ελεγκτές –ένας άνδρας και μια γυναίκα– της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ιδιοκτήτη καντίνας, πέφτει η αυλαία ενός απίθανου διαλόγου. Αξίζει να αναζητήσετε το βίντεο στο Διαδίκτυο, εύκολα θα το βρείτε, έχει γίνει viral. Είναι άκρως αποκαλυπτικό και διδακτικό. Κάποιοι θα το βρουν και διασκεδαστικό. Δυστυχώς.
Μέσα σε πέντε λεπτά φωτίζονται όλες οι πτυχές της ελληνικής παθογένειας. Από το αλισβερίσι και την κοινωνική αντιδραστικότητα με όρους ψευτομαγκιάς και κουτοπονηριάς μέχρι το πλεόνασμα ανευθυνότητας και το έλλειμμα αίσθησης του συμφέροντος του συνόλου.

Ο καντινιέρης, ο οποίος δεν έχει κόψει ούτε μια απόδειξη, αντιδράει στον έλεγχο. Και αρχίζει να κάνει λέξεις την τρικυμία που έχει στο κεφάλι του. «...είναι παράνομα όλα, οι αποδείξεις είναι παράνομες, οι εφορίες είναι παράνομες, δεν σου δίνω τίποτα... κάνε ό,τι θέλεις, γράψε ό,τι θέλεις... δεν κόβω αποδείξεις. Είστε μηνυόμενοι που δεν παίρνετε τα 27 δισ. του Αρτέμη Σώρρα. Εχετε ποινικές ευθύνες. Ξέρω όλους τους νόμους απέξω. Θα βρείτε μπελά... Ποια είναι η δικιά μου παρανομία; Να συνεργαστώ με εσάς που σας θεωρώ δυνάμεις κατοχής; Που πάτε σε μαγαζιά και παθαίνει ο κόσμος εγκεφαλικά, καρδιές. Εγώ αυτή τη στιγμή τρέμω, θέλω να σας αρπάξω. Εγώ αν πάθω κακό, θα υποτροπιάσω και θα ξεσπάσω σε εσάς. Να πάτε να πάρετε τα 27 δισ...».

Λέγονται πολλά ακόμη, μέχρι που βρίσκεται η χρυσή τομή. Οι εφοριακοί τού κόβουν δυο «παραβασούλες» προς 100 ευρώ η μία –για να ξεμπερδεύουν αλλά και να μη γυρίσουν με άδεια χέρια στον προϊστάμενό τους– και όλα είναι καλά. Η υπόθεση ερευνάται από τη ΓΓΔΕ. Ελάχιστα απ’ όσα τραγελαφικά βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας θα συνέβαιναν αν επί δεκαετίες δεν ευτελιζόταν η έννοια του κράτους και αν δεν είχε καλομάθει η κοινωνία να λειτουργεί χωρίς τον φόβο κυρώσεων. Στον μονόλογο του καντινιέρη βρίσκονται όλα. Τα 27 δισ. ενός ανεκδιήγητου τύπου που ισχυρίζεται ότι θα πληρώσει τα χρέη της χώρας και βρίσκει ακροατήριο – σκεφτείτε πόσοι σαν κι αυτόν υπάρχουν. Οι «δυνάμεις κατοχής» και η νοοτροπία «δεν πληρώνω» του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση. Η επιβράβευση του απατεωνάκου, «είσαι ξύπνιος», του λέει ο ελεγκτής. Πέντε λεπτά σε μια καντίνα. Και όλα είναι εκεί.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.