Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Η σύρραξη των καναλαρχών και η Attica Bank

TVXS Ανάλυση 07:16 | 20 Σεπ. 2016
Τα βαριά πυρά πέφτουν επί και πέριξ της Attica Bank, τα παράπλευρα επεισόδια παίζονται κάθε απόγευμα στα δελτία των 7, και η φαιδρά πτυχή του πολέμου φοράει… περούκα και κάνει βόλτες στο Μανχάταν.

Πρόκειται για τον (προαναγγελθέντα ) πόλεμο νομής και ανακατανομής της ισχύος στο νέο μιντιακό τοπίο – έναν πόλεμο, που θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες και δίνεται πλέον σε τρία παράλληλα επίπεδα: Στη διαφύλαξη του πολιτικού κύρους και του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης που έχει, ντε φάκτο πλέον, συνδεθεί με τις νέες τηλεοπτικές άδειες και την πάταξη της διαπλοκής, στον έλεγχο των τραπεζών και των διοικήσεων τους, και στη μάχη των παλαιών καναλαρχών κόντρα στα νέα επιχειρηματικά σχήματα.
Σ’ αυτό  το σκηνικό, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το συντονισμένο σφυροκόπημα αντιπολίτευσης και «κομμένων» καναλαρχών για την τηλε-άδεια Καλογρίτσα. Ουσιαστικά, η Νέα Δημοκρατία και οι πλευρές Κοντομηνά και Βαρδινογιάννη χρεώνουν στο Μαξίμου ότι με όχημα την Attica Bank και με τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων επιχειρεί να στηρίξει τον όμιλο Καλογρίτσα για να στήσει το «δικό της» τηλεοπτικό κανάλι.

Τα δάνεια Καλογρίτσα από την Attica Bank
Alpha και Star, σε συντονισμένα ρεπορτάζ τους και επικαλούμενα διαρροές από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστήριξαν...
 συνέχεια
...χθες ότι οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα έχουν πάρει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο δάνεια ύψους 77,5 εκατομμυρίων από την Attica Bank.  Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία ζητούσε να δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι πλειοδότες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δημοπρασία για τις άδειες, ενώ γαλάζια στελέχη «στοιχημάτιζαν» ότι η εταιρία Καλογρίτσα θα εκπέσει λόγω διάτρητου Πόθεν Εσχες και ο διαγωνισμός θα καταπέσει.
Εδώ, η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης χτίζεται πάνω στο μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ότι όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματά του θα εκπέσει.
«Τίτλοι τέλους για όποιον δεν βάλει χρήμα…»
«Όποιος δεν μπορεί να καλύψει το τίμημα για το οποίο έχει δεσμευτεί εκπίπτει, τελεία και παύλα. Δεν υπάρχουν φίλοι κι εχθροί», τόνιζε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος, ενώ η πλέον ενδεικτική ίσως ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα: «Κοντά σιμά είναι τα Γιάννενα, 26 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το ένα τρίτο του ποσού», είπε, προσθέτοντας: «.Δεν είναι το πόθεν και το έσχες, αλλά αν έχουν οι υποψήφιοι ζεστό χρήμα. Τα βάζουν εντάξει... δεν τα βάζουν; τίτλοι τέλους, και πηγαίνουμε στον επόμενο».
Η 26η Σεπτεμβρίου, άλλωστε, είναι και ημερομηνία –κλειδί για την έκβαση του πολέμου, καθώς τότε θα φανεί ποιοι από τους 4 υπερθεματιστές διαθέτουν και θα καταβάλουν την πρώτη δόση του τιμήματος.
Εως τότε, προαναγγέλλεται αντεπίθεση και από την πλευρά Καλογρίτσα με τον συνέταιρο του επιχειρηματία, και ιδιοκτήτη της πολυσυζητημένης έκτασης στην Ιθάκη, Σπύρο Καραμπάτσο να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αγωγές, ενώ πηγές με γνώση των φακέλων αναφέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα και ερωτήματα και στα Πόθεν Εσχες δύο ακόμη υπερθεματιστών, των ομίλων Κυριακού και Αλαφούζου.
Η Attica Bank και ο Στουρνάρας
Εξίσου καθοριστική για τις εξελίξεις είναι και η σημερινή γενική συνέλευση της Attica Bank, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η – επεισοδιακή – τοποθέτηση του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η λύση Πανταλάκη είναι ο συμβιβασμός που επετεύχθη μετά τις νέες εχθροπραξίες μεταξύ κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα, η ανακωχή όμως παραμένει εύθραυστη.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ απειλήθηκε νέα εμπλοκή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank με το ΤΣΜΕΔΕ, που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, να αντιδρά στον διορισμό Πανταλάκη. Τελικά ο διορισμός του εγκρίθηκε υπό την προειδοποίηση Στουρνάρα ότι σε, διαφορετική περίπτωση, θα προχωρούσε στον ορισμό επιτρόπου στην τράπεζα.
Στην πραγματικότητα, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος χρεώνουν στον υπουργό Υποδομών, και κουμπάρο του Καλογρίτσα, Χρήστο Σπίρτζη ότι επιχειρεί να μπλοκάρει τον διορισμό Πανταλάκη μέσω του παλαιού συνεργάτη του και νυν προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ Κώστα Μακέδου.
Σπίρτζης: Πείτε μου, πώς έχει ευνοηθεί ο Καλογρίτσας;
Στον αντίποδα, κυβερνητικές πηγές χρεώνουν στον Γιάννη Στουρνάρα ταύτιση με την αντιπολίτευση και τους «κομμένους» καναλάρχες, καθώς και «παιχνίδια» με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (SSM) για τα δάνεια της Attica Bank. Το πόρισμα αναμενόταν να αποσταλεί χθες στην Εισαγγελεία, αργά το βράδυ όμως έγινε γνωστό ότι θα καθυστερήσει για κάποιο διάστημα επειδή χρειάζεται μετάφραση.
Aπό την πλευρά του, και ο Χρήστος Σπίρτζης πέρασε στην αντεπίθεση, ζητώντας αποδείξεις για το πώς έχει ευνοηθεί η εταιρία Καλογρίτα από τον ίδιο και την Attica Βank:  «Ας μου πει κάποιος», είπε, «πως έχει ευνοηθεί από μένα μέσω της τράπεζας Αττικής και πως έχει ευνοηθεί γενικότερα από την Τράπεζα Αττικής».
Ο ίδιος δε πρόσθεσε, ότι επειδή η Αttica Bank βρίσκεται εκτός ελέγχου του ΤΧΣ και εκτός συστημικών τραπεζών «συγκεκριμένα συστήματα και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση θέλουν να μην υπάρχει για να μην έχει η χώρα μια τράπεζα που θα έχει εδώ αναφορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.