Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Να αποκαλυφθεί πλήρως η διαπλοκή

EDITORIAL 
(από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ) 
 Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το υπό διαμόρφωση τοπίο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης γίνεται ολοένα και σφοδρότερος.
Διόλου παράξενο αν αναλογιστεί κανείς τι διακυβεύεται από τη νομή του δικαιώματος χρήσης δημόσιας συχνότητας, δηλαδή από την ενίσχυση της επιχειρηματικής ισχύος και της δυνατότητας για επιρροή στην κοινή γνώμη.
Οι προσπάθειες που καταβάλλουν επιχειρηματίες στη σκακιέρα των ΜΜΕ δεν είναι φυσικά σημερινές. Η επιβίωση του χρεοκοπημένου συστήματος βασίστηκε στις αγαστές σχέσεις που διατηρούσαν οι καναλάρχες με την εκάστοτε πολιτική εξουσία με πολύτιμο εργαλείο τα τραπεζικά δάνεια.
Το περίφημο «τρίγωνο της διαπλοκής» συνετέλεσε άλλωστε στην πραγματική οικονομική χρεοκοπία τραπεζών και επιχειρηματικών κολοσσών, αλλά και στην απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο άλλοτε κραταιό δικομματικό πολιτικό σύστημα.
Οι ευθύνες για τη δημιουργία και τη συντήρηση του τριγώνου αυτού βαρύνουν συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις. Επίσης οι έλεγχοι από τους αρμόδιους τραπεζικούς παράγοντες ήταν από πλημμελείς μέχρι εγκληματικοί.
Και οι επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων που υπόσχονταν κάθε λογής στήριξη είναι επίσης γνωστοί. Πολλοί από αυτούς είναι ακόμα παρόντες στο πολιτικό, τραπεζικό, οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο. Κατέχουν ακόμα υψηλές θέσεις ή προσπαθούν να ανέλθουν στα ανώτερα κλιμάκια της δημόσιας ζωής. Το ερώτημα είναι τι κάνει η σημερινή πολιτική εξουσία.
Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου βρίσκει την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε έναν επιτυχημένο από οικονομική άποψη διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ωστόσο, οι «σκιές» πάνω από τους υπερθεματιστές και τα «πόθεν έσχες» τους και οι προεκτάσεις τους στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι το «τρίγωνο της διαπλοκής» διατηρεί ακόμα την ισχύ του. Οι μέθοδοι που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί.
Εάν η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται πειστική για τις προθέσεις της πρέπει να προωθήσει άμεσα τις διαδικασίες για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που συνεχίζουν να λυμαίνονται τον δημόσιο βίο.
Σε κάθε τομέα και επίπεδο. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα, τα πολιτικά αποτελέσματα θα είναι ορατά και αδυσώπητα γι αυτήν. Οι πολίτες όμως δικαιούνται να απαιτούν την εκπλήρωση των προσδοκιών τους που αφορούν την ίδια τη ζωή τους.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.