Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Στον Πειραιά το «Πλοίο της Ειρήνης»


Πλοίο της Ειρήνης Φτάνει στο λιμάνι στις 16 Σεπτεμβρίου με επιβάτες, ανάμεσα σ’ άλλους, επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ενώ μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του ΟΛΠ

Με μια μεγάλη συναυλία ειρήνης και αλληλεγγύης την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του ΟΛΠ, ο Πειραιάς θα υποδεχτεί το «Πλοίο της Ειρήνης» (Peace Boat), το οποίο πραγματοποιεί το 92ο παγκόσμιο ταξίδι του και ανάμεσα στους περίπου 2.000 επιβάτες του βρίσκεται ομάδα επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι («Χιμπακούσα»).
Κύριο αίτημα των επιβαινόντων: ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά, πολέμους και βία. Το ταξίδι του πλοίου ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και θα ολοκληρωθεί έπειτα από 92 ημέρες στο ίδιο λιμάνι.
Για τις εκδηλώσεις υποδοχής του πλοίου αλλά και για τους στόχους του παγκόσμιου ταξιδιού μίλησαν ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης) Πάνος Τριγάζης και η Karen Hallows, διεθνής συντονίστρια της ομώνυμης οργάνωσης που έχει έδρα το Τόκιο, σε συνέντευξη Τύπου.
Τη συναυλία, η είσοδος στην οποία θα είναι ελεύθερη, θα δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ορχήστρα του, ενώ στο πρόγραμμα θα πάρει μέρος και ιαπωνική χορευτική ομάδα, προερχόμενη από το «Πλοίο της Ειρήνης».
Παρουσιάστρια του προγράμματος θα είναι η ηθοποιός Αντωνία Γιαννούλη. Ξεχωριστό στοιχείο της συναυλίας θα είναι η ερμηνεία από τον Ν. Ανδρουλάκη τραγουδιού που έγραψε και μελοποίησε ο Κύπριος ποιητής Τεύκρος Ανθίας το 1963, αφού είχε λάβει μέρος μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη στην ιστορική πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, και το οποίο παρουσιάζεται επίσημα για πρώτη φορά μετά 53 χρόνια.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν το ΠΑΔΟΠ και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, με τη στήριξη του ΟΛΠ και της Περιφέρειας Αττικής.
Σε αυτές, εκτός από τη συναυλία, συμπεριλαμβάνονται επίσκεψη της ομάδας «Χιμπακούσα» στην Ακρόπολη, συναντήσεις στη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση στην Ακαδημία Πλάτωνος με επιτροπή κατοίκων που διοργανώνουν διήμερο ειρήνης.
Τα μεσάνυχτα της 16ης Σεπτεμβρίου το πλοίο θα αποπλεύσει για τη Σαντορίνη, όπου θα το υποδεχτεί ο δήμαρχος του νησιού.
Αμέσως μετά, στις 19 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτεί τη Μάλτα, στις 21 Σεπτεμβρίου τη Ρώμη, τη Μασσαλία στις 24 και στις 25 τη Βαρκελώνη.
συνέχεια

Για τους πρόσφυγες

Πλοίο της Ειρήνης, Συναυλία Ειρήνης
Στις 3 Σεπτεμβρίου από το Cochi της Ινδίας στο «Πλοίο της Ειρήνης» επιβιβάστηκε ο νευρολόγος-ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Αντώνης Ρόμπος, εκπροσωπώντας την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».
Ο Αντ. Ρόμπος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα δώσει τέσσερις ομιλίες, για το προσφυγικό, για το έργο των «Γιατρών του Κόσμου» στην Ελλάδα, για το πρόβλημα των άστεγων στην Αθήνα και μια τελευταία με θέμα «Θεοί και μύθοι της αρχαίας Ελλάδας».
Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο Π. Τριγάζης, ο γιατρός μέσα στο πλοίο πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για τους πρόσφυγες. Το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα το παραδώσει ο ίδιος στους πρόσφυγες στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν το πλοίο θα καταπλεύσει στον Πειραιά.
Από τον Πειραιά μέχρι τη Μάλτα και τη Ρώμη θα επιβιβαστούν στο πλοίο ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Πάνος Τριγάζης, και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.
Στο ίδιο ταξίδι τιμητικά θα λάβει μέρος η Ολια Νικηφορίδη-Βαζαίου, αδελφή του μάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5 Μαρτίου 1951, σε ηλικία 22 ετών, με την κατηγορία ότι διακινούσε την Εκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Ταξιδεύει από το 1983

Το 1983 μια ομάδα Ιαπώνων φοιτητών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς.
Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. Ετσι ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση «Peace Boat» (Πλοίο της Ειρήνης) η οποία στη συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών.
Η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από τη Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Η δράση όμως του «Πλοίου της Ειρήνης» δεν περιορίζεται στο πρόβλημα των πυρηνικών.
Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Τέλος, ανάμεσα στους στόχους του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι η αποτροπή της στρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας μέσω του αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος της χώρας, που επιβλήθηκε από τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη λήξη του το 1945.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.