Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


Αυθαίρετα ΕUROKINISSI / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
Με στόχο να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος». 
Με ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, στην ιστοσελίδα του OpenGov, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 22η Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 09.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του εν λόγω νόμου.
Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης απασχολεί το ελληνικό κράτος πολλές δεκαετίες και είναι στενά συνυφασμένο με τον τρόπο που αυτό το κράτος συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το σχέδιο νόμου επιδιώκει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης.
Από τις βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι οι εκπτώσεις στα πρόστιμα αυθαιρέτων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (πολύτεκνοι, παλιννοστούντες, άνεργοι, δικαιούχοι κοινωνικών ενισχύσεων, κ.λπ), μειώσεις στο παράβολο από 500 στα 250 ευρώ για παρανομίες με επιφάνεια έως 100 τετραγωνικά.
Οι διατάξεις του, ωστόσο, αφορούν μόνον αυθαιρεσίες που έγιναν έως τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τις διαδικασίες νομιμοποίησης.
Επίσης, μειώσεις 20% προβλέπονται σε όσους θα υποβάλουν δηλώσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου και 10% για το επόμενο εξάμηνο, ενώ ενεργοποιείται ο θεσμός της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και αξιοποιείται για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Επιπλέον, για πρώτη φορά υποχρεώνονται να νομιμοποιηθούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και σε δημόσια κτίρια (σχολεία, κ.λπ.), χιονοδρομικά κέντρα και κτίρια για κεραίες. 
Από τις πολεοδομίες θα εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες για ναούς και λατρευτικούς χώρους.

«Ταυτότητα» κτιρίων

Όπως προβλέπεται, σε πέντε χρόνια πρέπει να δημιουργηθεί «ταυτότητα» για όλα τα υφιστάμενα κτίρια κατοικίας, ενώ για επαγγελματικούς χώρους η προθεσμία ορίζεται στα τρία χρόνια.
Επίσης, θα απαιτείται βεβαίωση μηχανικού για να γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονική παροχή, κ.λπ.), καθώς και οι μισθώσεις επαγγελματικών χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.