Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Μειωμένος ο τζίρος των τουριστικών καταλυμάτων, πανελλαδικά, γιά τό α' εξάμηνο του έτους...

Μειωμένος ο τζίρος σε ξενοδοχεία και εστιατόρια το α΄ εξάμηνο


Πτωτικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτικά, για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης παρουσίασε πτώση κατά 1,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην πτώση κατά 11,2% που παρουσίασε ο κύκλος εργασιών των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Σημειώνεται ότι με βάση τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μειωμένες ήταν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε επίπεδο χώρας για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η πτώση στο εξάμηνο έφθασε σε ποσοστό 5,8% που σημαίνει απώλειες της τάξης των 242 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα στοιχεία και του Ιουλίου, οπότε θα διαπιστωθεί αν υπάρχει βελτίωση σε επίπεδο εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό.

Αλλά και οι αφίξεις ξένων τουριστών κινήθηκαν πτωτικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου βελτιώθηκε ο ρυθμός των αφίξεων, κυρίως...
συνέχεια
...ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετώπισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφθασαν σε 20,65 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 450.000. Οι αεροπορικές διεθνείς αφίξεις για το οκτάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 6,5% ή κατά περίπου 750.000, ενώ οι οδικές αφίξεις εμφάνισαν πτώση κατά 3,8% ή κατά περίπου 320.000. Θετικό στοιχείο αποτέλεσε η αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία στην αιχμή της σεζόν, κυρίως λόγω της άμεσης ανταπόκρισης των τριών προξενείων μας στις αιτήσεις θεωρήσεων. Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία, διοργανώνεται στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου ένα σημαντικό συνέδριο στο Ρέθυμνο, στο οποίο θα συμμετέχουν ελληνικοί και ρωσικοί τουριστικοί οργανισμοί. Η διοργάνωση του συνεδρίου με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις στον Τουρισμό. Η Κρήτη στη Ρωσική Αγορά» αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, του επίτιμου προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα Νίκου Δασκαλαντωνάκη και του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης Μανώλη Τσακαλάκη.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τουρκία είτε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις είτε με το αποτυχημένο πραξικόπημα έπληξαν ευθέως το τουριστικό προϊόν της γειτονικής χωράς. Μερίδια από τις τουριστικές απώλειες της Τουρκίας κέρδισαν τόσο η χώρα μας όσο και άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Στο μεταξύ, η Tui Γερμανίας ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει τις αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία προς την Κω, καθώς και να επιμηκύνει τη φετινή τουριστική περίοδο στο νησί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Επτά αεροπορικές συνδέσεις με συνολικά 1.700 θέσεις βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα στη διάθεση των πελατών της.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.