Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ε.Ε. θα υπάρξει με ένα πρόσωπο αλλιώς δεν θα υπάρξει

«Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ. «Βλέπω με αγωνία την άνοδο ακραίων κομμάτων που θυμίζουν τους εφιάλτες του φασισμού και του ναζισμού και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες. Δεν αρκεί να παρατηρούμε το φαινόμενο. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και εάν καταπολεμήσουμε τις αιτίες, υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, υπερασπιζόμαστε τον Πολιτισμό μας» ανέφερε ο ΠτΔ.

Για την οικονομική κρίση υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ορισμένες μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη «βίαια», ίσως να μην ταιριάζει. Πάντως επιχειρήθηκαν πολύ γρήγορα.
«Με τόσες θυσίες παραμένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό...
 συνέχεια

...μας όραμα, και προορισμός μας είναι πάντα η Ευρώπη. Ας το καταλάβουν αυτό οι Εταίροι μας. Ας περιμένουν πολύ λίγο. Άλλωστε να σας πω επισημάνω κάτι; Κι εμείς έχουμε αναμείνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μην ξεχνάτε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι μια δέσμευση του 2012. Δυστυχώς δεν την έχουν ξεκινήσει κι εκείνοι. Όταν λοιπόν μας κοιτάνε στα μάτια, τους κοιτάμε κι εμείς στα μάτια και λέμε: Ξέρουμε τα λάθη μας, ξέρετε τα δικά σας, ας αποφασίσουμε ότι ο δρόμος είναι κοινός».
Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί. Διότι ήδη τα πρώτα σημάδια τα είχε. Η Ευρώπη είχε ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο το οποίο είχε θεσπίσει από το 2008: Το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Είχε, λοιπόν, τα «εργαλεία». Μπορούσε να δει πάρα πολύ απλά ότι ερχόταν αυτό το φαινόμενο. Επίσης, η Ευρώπη έπρεπε να παρέμβει γρήγορα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι χρειάστηκε η παρέμβαση των ΗΠΑ και μετέπειτα της Ρωσίας, και πολύ ύστερα της Ευρώπης».
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο κόστος, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, για την παραμονή στην Ευρώπη «πλην όμως υπερασπιζόμαστε πάντα την Ευρώπη - οφείλουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας προς την Ευρώπη. Δυστυχώς άλλοι λαοί, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αυτή την νοοτροπία. Πρέπει να την αποκτήσουν: Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει».
«Δεν είναι μόνο το νόμισμα, δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι για να υπηρετεί τον Άνθρωπο η οικονομία και όχι το αντίθετο» σημείωσε.
«Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη ανέφερε πως «τιμώ ιδιαιτέρως τον Πωλ Κρούγκμαν και λόγω, εάν θέλετε, της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας. Δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνούμε και σε όλα τα πράγματα».
«Από τη στιγμή που μπαίνεις στην Ευρωζώνη, θα τον ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο. Και θα επιχειρήσεις να γίνει καλύτερος, να γίνει πιο δίκαιη η Ευρωζώνη. Να αποκτήσουμε κοινή οικονομική πολιτική, κοινές θεσμικές βάσεις. Εάν βγεις από την Ευρωζώνη υπό αυτές τις συνθήκες, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι» σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι η έξοδος της Ελλάδας θα είχε τεράστια προβλήματα για την Ελλάδα αλλά θα είχε προβλήματα και για την Ευρωζώνη. Θα ήταν σαν να άρχιζε να «ξηλώνεται το πουλόβερ».
«Όταν δημιουργήθηκε η Ευρωζώνη, δημιουργήθηκε για να έχει ενότητα και να μεγεθύνεται, όχι να μειώνεται. Δείτε σε ό,τι αφορά το ευρύτερο «κάδρο» της Ευρώπης, τι πρόβλημα παρουσιάζει η Ευρώπη σήμερα λόγω του Brexit. Εγώ πιστεύω ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει ένα κομμάτι από την γοητεία του, αλλά δυστυχώς χάνει και η Ευρώπη ένα κομμάτι από τη δική της γοητεία. Άρα λοιπόν η Ευρώπη είναι φτιαγμένη για να «αυξάνεται και να πληθύνεται» σημείωσε.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.