Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Χαλάρωση της λιτότητας ζήτησε ο Γιούνκερ: «Να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη»

Η Ομιλία
tvxs.gr Τελευταία ανανέωση 12:02 | 14 Σεπ. 2016
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, βάσει του οποίου επιβάλλεται η πολιτική λιτότητας στις χώρες - μέλη.

Η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο επικεντρώθηκε στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου.
Όπως υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται «ευρηματικά» και προς όφελος της ΕΕ, προκειμένου να μην πλήττεται η οικονομική ανάπτυξη. 

Μεταξύ άλλων πρότεινε τον διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022. «Προτείνω μία...
 συνέχεια
...θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού.Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
«Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων» είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους» συμπλήρωσε. «Δεν μπορώ να δεχθώ πως η γενιά "Υ" να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της», τόνισε. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό, σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα, ενώ επισήμανε ανάγκη αλλαγής του προφίλ της Ευρώπης, το οποίο δεν είναι αρκετά κοινωνικό. «Να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη - μέλη και όχι εναντίον τους», τόνισε, σημειώνοντας πως «Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη». 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», τόνισε, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, δήλωσε πως «λυπάται» αλλά «σέβεται» την απόφασή τους. Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «το Brexit δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη». Όπως είπε, «το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή».«Δεν μπορεί να υπάρχει α-λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά», προειδοποίησε.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. «Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες», τόνισε. 
Για τη νομισματική πολιτική, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στην ΕΚΤ.  Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, μεταξύ άλλων, ο Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της. Παράλληλα τόνισε πως οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.