Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα εκλογική ήττα για την Μέρκελ

Exit polls

tvxs.gr 20:27 | 18 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 20:42 | 18 Σεπ. 2016
Τα χαμηλότερα ποσοστά τους μετά την ενοποίηση της Γερμανίας συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, όμως προκύπτει από τα exit polls που ανακοινώθηκαν αμέσως το κλείσιμο της κάλπης.

Αντίθετα, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταφέρνει να μπει στο κοινοβούλιο -εξασφαλίζει εκπροσώπηση σε 10 από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ARD- επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα exit polls, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται σε πρώτο κόμμα με 23%, ενώ ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 18% (από 23,3% που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές του 2011).
Οι Πράσινοι και το Die Linke συναγωνίζονται για την τρίτη θέση, με 16,6% και 16,4% αντίστοιχα.
Το ακροδεξιό AfD συγκεντρώνει το 11,5%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 
Το Βερολίνο ψηφίζει και ανησυχεί για το AfD. Ήρθε η ώρα του συνασπισμού SPD-Die Linke -Πρασίνων;
Οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται πλέον στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ενδεχομένως συνεπάγεται την αλλαγή της σύνθεσης της τοπικής κυβέρνησης, με την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος της Μέρκελ και την είσοδο σε αυτόν είτε των Πρασίνων, είτε του αριστερού Die Linke.
Το νέο πλήγμα της Μέρκελ είναι το δεύτερο σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο Μακλεμβούργου- Πομερανίας.
Οι απανωτές αποτυχίες έχουν εγείρει αμφιβολίες για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.