Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Σύλλογοι ανενημέρωτων γονέων

Πάσχος Μανδραβέλης  ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ                             
Σαν πολύ αέρα δεν πήραν οι διάφοροι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, που απειλούν με καταλήψεις στα σχολεία, επειδή αυτά θα χρησιμοποιηθούν (τις ώρες που δεν λειτουργούν) για τη μόρφωση των προσφυγόπουλων; Ή έχουν την εντύπωση ότι οι σχολικές εγκαταστάσεις είναι τσιφλίκι του μπαμπά τους και δηλώνουν ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση και χωρίς κανένα συμβιβασμό τη συστέγαση των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, που επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία του δήμου μας και που επιχειρείται να επιβληθεί και στο σχολείο μας» (επιστολή Συλλόγου Γονέων Φιλιππιάδας, 20.9.2016).

Ας παραμερίσουμε προς στιγμήν το γεγονός ότι μιλάνε για παιδιά που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου και ας βάλουμε κάποια πράγματα στη σειρά. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση· ένα μεγάλο πρόβλημα. Ευχής έργον θα ήταν να μη γίνονται πόλεμοι, να μην υπάρχει φτώχεια στον κόσμο και να μην υπήρχαν τόσο μεγάλες προσφυγικές ή μεταναστευτικές ροές που ξεσπούν ξαφνικά και αναταράσσουν τις κοινωνίες.

Οι ροές όμως υπάρχουν και η χώρα οφείλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματά τους σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομιμότητα. Πρέπει να φτιάξει νέες δομές, με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας, και να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες που είναι ή μένουν ανενεργές. Τη διαχείριση αυτής της κρίσης πρέπει να την κάνουν αυτοί που ο ελληνικός λαός επέλεξε να διαχειριστούν τα προβλήματα. Μπορεί να πει πολλά κάποιος για τη διαχείριση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε όλα τα ζητήματα, να κριτικάρει τις ιδεοληψίες, την ανοησία, την ανεμελιά τους, αλλά εδώ ισχύει το «ας προσέχαμε». Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι τόσο καταστροφική, όσο π.χ. στη διαχείριση της οικονομίας.

Οπως και να έχει το πράγμα, πάντως, η κυβέρνηση έχει τη μοναδική πιστοποιημένη δημοκρατική νομιμοποίηση να αποφασίζει. Ολοι μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της, ουδείς όμως νομιμοποιείται σε παρανομίες επειδή τον «πνίγει το δίκιο» που νομίζει ότι έχει. Ετσι κι αλλιώς οι υποδομές ανήκουν σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που τις πλήρωσε, και όχι σε κατά τόπους αγανακτισμένους. Και αυτός που πληρώνει, αποφασίζει. Διά της εκλεγμένης κυβέρνησής του και μόνο. Οσο για τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων Φιλιππιάδας, περί «ιατρικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών και λοιπών λόγων», πραγματικά είναι προϊόν του ελλείμματος πληροφόρησης, ένα ενδημικό πλέον φαινόμενο στη χώρα. Αλλά για να καλυφθεί το έλλειμμα αυτό χρειάζονται δύο. Ναι μεν πρέπει να βελτιωθεί η τηλεοπτική δημοσιογραφία και να μην εστιάζει στο ανούσιο εντυπωσιακό, αλλά πρέπει και οι πολίτες να διαβάζουν και καμιά εφημερίδα. Πέντε ημέρες προτού οι γονείς της Φιλιππιάδας αποφανθούν ότι τα παιδιά αυτά «προέρχονται από άλλη ήπειρο, με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο ασθενειών και συνθηκών υγιεινής. Δεν είναι εμβολιασμένα σύμφωνα με το εθνικό μας σύστημα εμβολιασμού και είναι άγνωστο αν είναι έστω εμβολιασμένα από το περιβάλλον που προέρχονται», ο κ. Ιωάννης Μουζάλας ανακοίνωνε στη Βουλή ότι «90% των παιδιών προσφύγων και μεταναστών έχουν εμβολιαστεί» («Καθημερινή» 16.9.2016).
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.