Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Πολιτικοί αρχηγοί και Κεντροαριστερά

Είναι μερικοί πολιτικοί που αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος του αρχηγού κόμματος. Η συγκυρία και μόνο τούς ευνόησε να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο καθώς βεβαίως και η δική τους ματαιοδοξία.
Χρειάζεται να 'χει κανείς πίσω του γερή παράδοση και βαθιά γνώση για να τολμήσει τη σύσταση ενός κεντροαριστερού σχήματος που θα διεκδικήσει την κατάληψη της εξουσίας σε μια χώρα.
Οι δικοί μας (Θεοδωράκης, Γεννηματά) δεν φαίνεται να διαθέτουν αυτά τα πλεονεκτήματα.
Ο πρώτος εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση των ψηφοφόρων και χρησιμοποιώντας το τηλεοπτικό σταριλίκι κατάφερε να μαγέψει αρκετούς, κομπορρημονώντας ότι φέρνει κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή, που, όμως, αποδείχτηκε πολύ παλιό, μία από τα ίδια δηλαδή, ίσως και χειρότερα αφού δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το ποσοστό του.
Η δεύτερη, κουβαλώντας το επώνυμο του πατέρα της, ιδιαίτερα αγαπητού στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, προτάθηκε για πρόεδρος όταν όλα είχαν τελειώσει για το κάποτε πανίσχυρο κόμμα. Οταν μιλάει είναι σαν να μην είναι δικά της τα λόγια, σαν κάποιος να την έχει συμβουλεύσει ότι πρέπει φωναχτά να εκφέρει τον λόγο της.
Η ανωριμότητα, οι φωνασκίες και η ματαιοδοξία δεν ενδείκνυνται για να αποκτήσει κάποιος τίτλους αρχηγού, πολλώ μάλλον όταν έχει να αντιμετωπίσει τα θηρία τού εκάστοτε δικομματισμού που χαρακτηρίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες.
Τη στιγμή μάλιστα που φάνηκε ότι έχουν ασπαστεί τον φιλελευθερισμό και τη δύναμη των αγορών έχασαν κάθε επαφή με την ελληνική κοινωνία και συνακόλουθα κάθε έρεισμα.
Το πουλάκι της εξουσίας πέταξε πολύ μακριά και πιάστηκε από άλλα, πιο έξυπνα δόκανα. Επόμενο ήταν ο κάθε ψηφοφόρος να τους γυρίσει την πλάτη και να βγει από την αρχική του πλάνη.
Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς αλλού έχουν μακρά θητεία σε εκλογικές αναμετρήσεις με προμετωπίδα τους μια ήπια διακυβέρνηση με το ελάχιστο έστω κοινωνικό περιεχόμενο.
Οι δικοί μας, νέοι και άμαθοι, δεν θέλησαν ή δεν τόλμησαν να εμβαθύνουν στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας· αρκέστηκαν στη δυσφορία της για τα άλλα κόμματα αλλ' αυτό ήταν πολύ λίγο για να συνεχίσουν να επηρεάζουν ψηφοφόρους απογοητευμένους ή και απελπισμένους.
Ολα δείχνουν ότι η Κεντροαριστερά θα αργήσει να συσταθεί ως αξιόπιστη και αξιόλογη πολιτική δύναμη, παρότι πολλοί Ελληνες θα ήθελαν ένα τέτοιο σχήμα στο πολιτικό μας σύστημα, ακόμα και ημιτελές.
Θα τους ικανοποιούσε ένα τέτοιο σχήμα αλλά πλέον βλέπουν ότι είναι εγκλωβισμένοι σε μια τραγικά πολιτική πραγματικότητα, δηλαδή σε μέτριους πολιτικούς αρχηγούς. Καλούνται τώρα να παλέψουν για την απλή επιβίωσή τους.
efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Η ανωριμότητα, οι φωνασκίες και η ματαιοδοξία δεν ενδείκνυνται για να αποκτήσει κάποιος τίτλους αρχηγού....δημοτικές 2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.