Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το επιχειρηματικό και πολιτικό πόκερ για τα νέα κανάλια

TVXS Ανάλυση 07:28 | 07 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 13:39 | 07 Σεπ. 2016
Με υπόγειες επιχειρηματικές διεργασίες, δημόσια και προειδοποιητικά πυρά προς την κυβέρνηση και παράπλευρα δικαστικά σίριαλ ξεκινά η νέα πράξη του πολέμου των καναλιών – μια πράξη, που θα διαμορφώσει όχι μόνον το νέο τηλεοπτικό τοπίο αλλά και τους νέους συσχετισμούς ισχύος των οικονομικών παραγόντων της χώρας.

Πρωταγωνιστές σ’ αυτή την κούρσα αναδεικνύονται οι δύο νέοι καναλάρχες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, και οι παλιοί και χαμένοι της δημοπρασίας – εκείνοι, δηλαδή, που διαθέτουν μεν τηλεοπτικό κανάλι αλλά δεν έχουν τηλεοπτική άδεια.
Η αντεπίθεση Κοντομηνά
Εκ των τελευταίων, πλέον δραστήρια κινείται ήδη ο Δημήτρης Κοντομηνάς, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Ο ιδιοκτήτης του Alpha έφθασε να προσφέρει 60 εκατομμύρια ευρώ στη δημοπρασία για μία από τις 4 άδειες αλλά δεν κατάφερε να την πάρει. Και κατόπιν τούτου, δεν κρύβει ότι θεωρεί εαυτόν αδικημένο από την κυβέρνηση με δεδομένη και τη στήριξη που της είχε παράσχει μέσω του καναλιού του.
Τα δελτία ειδήσεων του Alpha, τα οποία μέχρι τώρα είχαν και την πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κανάλια, έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Και ο ίδιος ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν παρέλειψε να στείλει και δημοσίως το μήνυμα «εγώ σας στήριξα κι εσείς με εξαπατήσατε».
Μιλώντας χθες σε στελέχη του Alpha δήλωσε ότι νοιώθει εξαπατημένος από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, για να εκτοξεύσει αμέσως μετά σκληρά πυρά κατά της κυβέρνησης: «Εγώ τους βοήθησα γιατί είναι νέοι άνθρωποι και πίστευα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα, αλλά η πολιτική τους και οι επιλογές τους στην οικονομία οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι το κανάλι του δεν θα κλείσει.
Οι «γέφυρες» με Καλογρίτσα
Η νέα επιθετική στάση Κοντομηνά, πάντως, απέναντι στην κυβέρνηση δεν απέτρεψε το άνοιγμα διαύλων με το νέο παίκτη της τηλεοπτικής αγοράς που φέρεται να έχει φιλικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες...
συνέχεια
 ...Καλογρίτσας και Κοντομηνάς είναι πιθανό να έχουν σήμερα και κατ’ιδίαν ραντεβού, ενώ ήδη τα επιτελεία αμφοτέρων διερευνούν τις πιθανότητες συνεργασίας. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας, εάν προχωρήσει, η πλευρά Καλογρίτσας που διαθέτει μεν άδεια αλλά καμία υποδομή για κανάλι θα μπορούσε να «πατήσει» πάνω στην υποδομή και το έμψυμο δυναμικό του Alpha και να τον χρησιμοποιήσει ως όχημα για να μπει γρήγορα στην αγορά.
Έτερες πληροφορίες δεν αποκλείουν σε ένα τέτοιο σχήμα να μετάσχει και ο Φίλιππος Βρυώνης, που επίσης διαθέτει κανάλι – το «Ε» - αλλά όχι και άδεια, το εν λόγω σενάριο όμως μοιάζει μάλλον αδύναμο αυτή τη στιγμή.
Οι κινήσεις Μαρινάκη
«Γέφυρες» φέρονται να υπάρχουν και ανάμεσα στην πλευρά Βρυώνη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ωστόσο διαμηνύει ότι επιθυμει να κινηθεί κατά το δυνατόν αυτόνομα και αυτοτελώς, ενώ άλλα σενάρια τον φέρουν σε επαφές για ενδεχόμενη σύμπραξη με το κανάλι Κόντρα του Γιώργου Κουρή.
Τα ίδια σενάρια εμφανίζουν την πλευρά Μαρινάκη να επιθυμεί κεντρικό ρόλο στο νέο κανάλι για τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο δημοσιογράφος είχε αποκρούσει τα σχετικά δημοσιεύματα πριν από τη δημοπρασία, το γεγονός όμως ότι ο ίδιος ο Νίκος Χατζηνικολάου ανακοίνωσε προχθές πως δεν ανανεώνει το συμβόλαιό του με το STAR ήρθε να ενισχύσει εκ νέου τη φημολογία και να βάλει στο κάδρο ακόμη και δομική σύμπραξη Μαρινάκη – Βαρδινογιάννη.
Ο δικαστικός πόλεμος
Ο δρόμος όμως έως ότου να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά διαγράφεται αρκούντως μακρύς, με δεδομένες και τις μεγάλες νομικές και διαδικαστικές εκκρεμότητες επί του διαγωνισμού. Στην κεντρική προσφυγή όλων των καναλιών που θα συζητήσει το ΣτΕ στις 16 Σεπτεμβρίου, ήρθε να προστεθεί και ο νέος, νομικός πόλεμος Κοντομηνά κατά της Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού για τον ρόλο Σαββίδη, για τον οποίον ο ιδιοκτήτης του Alpha θεωρεί ότι συμμετείχε στη δημοπρασία ως «λαγός».
Την ίδια ώρα, νέο μέτωπο με τη Δικαιοσύνη άνοιξε και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά το εισαγγελικό αίτημα προφυλάκισής του και ην σκληρή αντεπίθεση του επιχειρηματία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων.
Η κυβέρνηση, ενώπιον αυτής της εικόνας, τηρεί γραμμή αποστασιοποίησης, παραπέμπει σταθερά στην πλήρη τήρηση του νόμου και οι πληροφορίες τη φέρουν να απαντά με ένα «ναι» και ένα «όχι» στα αιτήματα των 4 καναλαρχών που πλειοδότησαν στις άδειες: Λέει «ναι» στην επιθυμία τους να παραπεμφθεί – ενδεχομένως – και σιωπηρά – στις καλένδες η προοπτική χορήγησης και θεματικών αδειών, αλλά λέει και «όχι» στο αιτημά τους να μην καταβάλουν την πρώτη δόση του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.