Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η γυναίκα που τα έβαλε με τους ρατσιστές του δήμου Ωραιοκάστρου. Η άλλη φωνή



tvxs.gr Τελευταία ανανέωση 15:37 | 14 Σεπ. 2016
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιόκαστρου, δήλωσε την απόφαση του να μην δεχτεί προσφυγόπουλα στο σχολείο του, σε μία ανακοίνωση που δεν αναφέρει τους λόγους παρά μόνο την πρόθεση του να προβεί σε κατάληψη, σε περίπτωση που εγγραφούν σε αυτό παιδιά από τη Συρία ή αλλού.Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις για τη ρατσιστική αυτή απόφαση, τα μέλη του επικαλέστηκαν θέματα δημόσιας υγείας για τα παιδιά τους, με μία γυναίκα όμως να έχει προ ημερών καταρρίψει τα επιχειρήματα τους, μιλώντας σε σχετικό με το θέμα δημοτικό συμβούλιο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γονείς στο Ωραιόκαστρο διώχνουν τα προσφυγόπουλα από το σχολείο
Τι λένε στο tvxs.gr οι γονείς που αρνούνται τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Της απόφασης που ήρθε με το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, είχε προηγηθεί ένα επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο, στις 2 Σεπτεμβρίου,  που έθεσε στο επίκεντρο το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία. Κατά τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, αν και δήλωσε εναντίον της δημιουργίας γκέτο, διατύπωσε την άποψη πως τα παιδιά των προσφύγων θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα σε νέες σχολικές δομές και όχι στα ελληνικά σχολεία. Ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από τα παιδιά, επικαλούμενος τα κρούσματα ηπατίτιδας Α (και όχι Β – C όπως υποστήριξε αναλύοντας μάλιστα και τις διαφορές ως γιατρός) που παρουσιάστηκαν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.
Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπήρξαν αντιδράσεις και απέναντι στο ενδεχόμενο φοίτησης προσφυγόπουλων και από πολίτες που συμμετείχαν σε αυτό.


Μια άλλη φωνή απέναντι στο ρατσιμό
Μία γυναίκα όμως πήρε το λόγο και τα έβαλε με τους ρατσιστές του δήμου Ωραιοκάστρου, καταρρίπτοντας πολλές από τις κορώνες και τους μύθους που ακούστηκαν. 
Η Χρυσή Περιφερίδου, πρώην μέλος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Ωραιοκάστρου και συνταξιούχος μαία, είπε: «Όλα όσα αναφέρθηκαν για τον κίνδυνο μόλυνσης και διάδοσης ασθενειών θα σας πως ότι λύνονται με ένα καπάκι χλωρίνης κι έναν κουβά», προκαλώντας τις αντιδράσεις άλλων πολιτών που βρίσκονταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως επισήμανε η συνταξιούχος μαία: «Θα πρέπει να ξέρετε ότι στις κλινικές που χειρουργούνται και νοσηλεύονται άνθρωποι με σοβαρότατες ασθένειες όπως το AIDS -γιατί είχα την τύχη να  νοσηλεύσω και να φροντίσω ανθρώπους που είχαν σοβαρά λοιμώδη νοσήματα χωρίς να αρνηθώ ποτέ και σε κανέναν την παροχή υπηρεσιών - ήξερα ότι όταν έφευγαν από τον χώρο, είτε ήταν χειρουργείο είτε ήταν τουαλέτα είτε ήταν δωμάτιο, εκείνο που λέγαμε στην κυρία Μαρία (την καθαρίστρια) ήταν καθάρισε με χλωρίνη. Και βάζαμε άλλον άνθρωπο μέσα, μέσα σε μισή ώρα».
«Τα λέω αυτά για να καταλάβετε πως είναι μία ζωντανή επαγγελματική εμπειρία και πως είναι να καλλιεργείς τον τρόμο και τον φόβο, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Και καλλιεργώντας όχι μόνο τον φόβο αλλά και την ανοησία», τόνισε.
«Γιατί όταν δεν έχει κριτήρια να δεις ένα σοβαρό πρόβλημα και...
 συνέχεια
...καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα και σε παρασύρει η άγνοια ή η ημιμάθεια. Εκτός από κάποια παραληρήματα φασισμού και ρατσισμού, τα οποία αφορούν κάποιους, εγώ θα επικέντρωνα σε μια σοβαρή άγνοια και έγνοια για τα παιδιά και τι μέλει γενέσθαι στα σχολεία», συνέχισε η κ. Περιφερίδου.
Και κατέληξε επισημαίνοντας κάτι πολύ σωστό. «Υπάρχει μία πραγματική κατάσταση. Ότι δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. Υπάρχει μία πραγματική κατάσταση σε όλα τα hotspot. Ήμουν στην Ειδομένη μέχρι να κλείσει. Πήγαινα στο Χέρσο και στα Διαβατά. Και όντως η κατάσταση ήταν άθλια. Όχι μόνο ζητήματα ας πούμε στοιχειώδους υγιεινής, αλλά και ζητήματα κοινωνικής συμπεριφοράς και αντιμετώπισης είναι το λιγότερο προβληματικά. Αλλά αυτό το πράγμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε, έχοντας στο νου μας ότι αν κάνεις γκέτο, το πρόβλημα που φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις θα έρθει να σε βρει στην πόρτα σου. Επομένως θα πρέπει με ένα σοβαρό τρόπο όποια απόφαση και να ληφθεί από αυτό το δημοτικό συμβούλιο, του οποίου η στάση είναι καταφανής και δεν αρκεί ότι κάποιος και να καταθέσει για να αλλάξει γνώμες, να λάβει υπόψη του αυτό: Ότι το γκέτο μόνο επιδεινώνει το πρόβλημα. Ούτε εντάσσει κόσμο, ούτε αμβλύνει αντιθέσεις, ούτε λύνει προβλήματα», είπε.

Ο δήμαρχος και τα ανοιγμένα κεφάλια
Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί, βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη και καταγράφει τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών στην πλατεία του χωριού, να μιλάει για κάποιες φήμες περί εγκατάστασης προσφύγων σε ιδιωτική περιουσία και να απαντάει σε πολίτη που τον ρωτάει αν τον προτρέπει «να ανοίξει κεφάλια», «Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ, όχι εγώ».
Όπως σημειώνει η τοπική συλλογικότητα Πολίτες Ωραιοκάστρου, ο δήμαρχος συζητάει με πολίτες για φήμες που αναφέρουν ότι πίσω από εργασίες σε μεζονέτες της περιοχής Μελισσοχωρίου «κρύβεται» φιλοξενία οικογενειών προσφύγων.
Ο διάλογος είναι ο εξής:
Δήμαρχος: Εμείς σαν διοίκηση δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση. Πολίτης: Αυτοί μας ζυγίζουν δηλαδή έτσι; Βλέπουν πώς θα αντιδράσουμε Δήμαρχος: Με έχουν πει φασίστα, με είπαν ρατσιστή, με είπαν ξενοφοβικό. Δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά. Το αντίθετο. Προσέξτε μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς. Πολίτης: Νόμιμα; Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια Δήμαρχος: Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ, όχι εγώ Πολίτης: Ε ναι γιατί άμα βάλεις έναν παιδόφιλο, έναν βιαστή κανένας από εδώ δεν θα μπορεί να περπατάει. Και αυτό είναι θέμα χρόνου. Δες τι γίνεται στη Σουηδία, δες στη Νορβηγία. Πρέπει ως δήμος να οργανωθούμε για να είναι νόμιμο για να μη μας λέει ο κάθε γελοίος ότι είμαστε φασίστες.
* Με πληροφορίες από το oraiokastro24 και τους Πολίτες Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.