Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η Συνθήκη της Λωζάνης και το παιχνίδι του Ερντογάν κόντρα στους Κεμαλιστές

Παίζει με τη φωτιά

tvxs.gr 14:17 | 30 Σεπ. 2016
Τελευταία ανανέωση 14:34 | 30 Σεπ. 2016
Θύελλα ξέσπασε στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί οργισμένα για «απαράδεκτη και λαθεμένη δήλωση ντροπής» που θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη χώρα.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από το στρατόπεδο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που σπεύδει να υπογραμμίσει τη… ραγδαία αλλαγή στάσης του Ερντογάν - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - απέναντι στη Συνθήκη της Λωζάνης. 
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν στο μήνυμά του για την 93η επέτειο της υπογραφής της συνθήκης είχε πει ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη που αποτελεί τον «τίτλο ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας».
**************************************************************************
Διαβάστε: 

**************************************************************************
Μόλις χθες, ωστόσο, σε συνάντηση που είχε με τοπικούς άρχοντες στην Άγκυρα υποστήριξε ότι «κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν και να παρουσιάσουν ως νίκη τη Συνθήκη της Λωζάνης». «Μας απείλησαν με τη συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας παραπλάνησαν ώστε να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ως νίκη. Με αυτήν χάσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) από τα οποία μπορούσες να φωνάξεις και να ακουστείς απέναντι» τόνισε.
Η μεταστροφή Ερντογάν «διαβάζεται» εν πολλοίς από τους αναλυτές ως ζήτημα που έθεσε κυρίως για...
συνέχεια
...εσωτερική κατανάλωση και για να χτυπήσει τους αντιπάλους του Κεμαλιστές και τους πολιτικούς επιγόνους του πρώην προέδρου της Τουρκίας και εκ των διαπραγματευτών στη Συνθήκη της Λωζάνης Ισμέτ Ινονού. 
Εξάλλου, ούτε η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς ο Ερντογάν ήθελε να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, εξού και κατά τις δηλώσεις του για τη Λωζάνη φρόντισε να προσθέσει ότι «σε περίπτωση που πετύχαινε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο διεθνής παράγοντας θα επέβαλλε στην Τουρκία μια συνθήκη πολύ πιο χειρότερη από αυτή των Σεβρών». 

Οργισμένες αντιδράσεις
Η δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία εν πολλοίς έδωσε στην Τουρκία τα σημερινά της σύνορα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της (CHP) της Τουρκίας. 
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. 
«Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας» είπε, φροντίζοντας πάντως να προσθέσει «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία»
Επισημαίνοντας την ιστορική σημασία της Συνθήκης, η γενική γραμματέας του CHP και εγγονή του Ισμέτ Ινονού, Γκιουλσούν Μπιλζεχάν είπε ότι η συνθήκη της Λωζάνης ήταν «ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας». 
«Ο Ερντογάν μπορεί να μάθει τη σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο προεδρεύει αυτές της ημέρες. Επειδή η Λωζάνη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας κι ένα πιστοποιητικό τιμής για εκείνους που την υπέγραψαν, όπως είπε και ο κ. Ερντογάν σε παλαιότερο μήνυμά του», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Στην ομιλία του χθες, ωστόσο, είπε: ‘Δεν μπορούν να μας κάνουν να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, ακόμη κι αν όλος ο κόσμος μαζί προσπαθήσει’. Τον καλώ να διαβάσει ένα βιβλίο πραγματικής ιστορίας που να βασίζεται σε ντοκουμέντα και να εξηγεί τι ακριβώς έγινε στη Λωζάνη και τι έκανε ο Ισμέτ Ινονού. Έτσι θα μάθει τι έγινε» ανέφερε η Μπιλζεχάν σε γραπτή της δήλωση. 
Επιπλέον και ο βουλευτής του κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν καταδίκασε τις δηλώσεις του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι πρόκειται «για μεγάλη ντροπή». 
«Άκουσα τον Πρόεδρο με μεγάλη απογοήτευση. Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι αγνόησε μια τόσο σημαντική διαδικασία, όπως η Λωζάνη. Το γεγονός ότι ανοίγει συζήτηση για μια τόσο σημαντική νίκη είναι μεγάλη ντροπή και κάτι που καταδικάζω έντονα. Είναι εντελώς ακατάλληλη δήλωση» είπε ο Τεκίν. 
Τέλος ο βουλευτής του CHP Μαχμούτ Τανάλ προσθέτει ότι το να συζητηθεί εκ νέου η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σα να «λέμε ναι» στην αποικιοκρατία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, χωρίς τη Συνθήκη, θα καταλήξει όπως η Συρία, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.