Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Μη μου τους κύκλους τάραττε

Τάσος Παππάς
Οσοι διαβάζετε εφημερίδες και βλέπετε δελτία ειδήσεων ασφαλώς έχετε «πέσει» πολλές φορές πάνω στη λέξη «κύκλοι». «Κύκλοι» της κυβέρνησης σχολιάζουν, «κύκλοι» του υπουργού τάδε επισημαίνουν, «κύκλοι» της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν και πάει λέγοντας.
Ξεπερνώντας το γνωστό καλαμπούρι γιατί «κύκλοι» και όχι «τετράγωνα» ή «τρίγωνα», οι πάντες γνωρίζουν ότι η χρήση αυτής της λέξης είναι ένας κομψός τρόπος των πολιτικών και των πάσης φύσεως εξουσιών -έχει γίνει αποδεκτός από τη δημοσιογραφία- να πουν αυτό που θέλουν χωρίς ονοματεπώνυμο.
Οταν λοιπόν διαβάζεις ή ακούς «κύκλοι του Μαξίμου» αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όταν διαβάζεις ή ακούς «κύκλοι της Πειραιώς» αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για τον ίδιο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.
Βεβαίως, όπως και για πολλά άλλα κλισέ, και σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει μεγάλη κατάχρηση. Μέχρι τώρα πάντως δεν θυμάμαι να έχει μιλήσει η Δικαιοσύνη μέσω «κύκλων». Οι δικαστές δεν είναι ούτε κυβέρνηση ούτε κόμμα. Εχουν εκπροσώπους -εννοώ τους ιεραρχικά υπεύθυνους-, έχουν επίσης και συνδικαλιστικά όργανα.
Οι τοποθετήσεις και ο σχολιασμός για υποθέσεις που αφορούν τη Δικαιοσύνη γενικότερα ή κάποιους λειτουργούς της ειδικότερα γίνονται μέσω αυτών των μηχανισμών. Προχτές κάποιοι κύκλοι του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογράμμισαν με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την επικείμενη απόφαση για τη συνταγματικότητα του νόμου ότι «ουδείς μπορεί να προβλέψει δικαστική απόφαση και όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί όταν διατυπώνουν δημόσια εκτιμήσεις για το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη».
Να δεχτούμε ότι αυτοί οι κύκλοι είναι υπαρκτοί και δεν έχουν κατασκευαστεί από τα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν βγει στα κεραμίδια εναντίον του νόμου. Να δεχτούμε ακόμη ότι πρόκειται για σεβαστό αριθμό δικαστών και όχι για έναν μόνο δικαστή που για λόγους εντυπωσιασμού ή παραπλάνησης βαφτίζεται «κύκλοι».
Μας λένε λοιπόν αυτοί οι «κύκλοι» ότι «όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί». Αυτό το «όλοι» όμως έγινε ένας (λέγε με Τσίπρα) και ήταν κατά τη γνώμη ορισμένων ΜΜΕ ένα ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο του αναιδούς πρωθυπουργού που τόλμησε να προβλέψει τη θετική για την κυβέρνησή του ετυμηγορία του ΣτΕ.
Πάνω στην καούρα τους τα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης ξέχασαν (;) ότι πρόβλεψη έκανε και ο κ. Μητσοτάκης λίγες μέρες νωρίτερα στον ΣΚΑΪ (συνέντευξη στον Αλ. Παπαχελά), με τη διαφορά ότι η δική του ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Του Τσίπρα η πρόβλεψη ήταν ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ του Μητσοτάκη ήταν απλώς μια εκτίμηση απολύτως θεμιτή. Ιδού μια ανιδιοτελής προσέγγιση στα γεγονότα!
Να κάνω λοιπόν και εγώ μια πρόβλεψη, υπολογίζοντας και την απόφαση του ΣτΕ του 2010 που χαρακτήριζε κατάφωρα αντισυνταγματική την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο:
Οποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου, το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο δεν υπερασπίζονται πια ούτε αυτοί που το δημιούργησαν (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) ούτε αυτοί που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς (καναλάρχες).
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.