Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

DW: Έμφαση σε επενδύσεις και ανάπτυξη από τον Γιούνκερ


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του (φωτ. αρχείου). 
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
Πρωτοβουλίες για τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη αναμένεται να εξαγγείλει την Τετάρτη από το βήμα της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του.
Εισήγηση για διπλασιασμό πόρων του «πακέτου Γιούνκερ»
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές την πρόθεση της Επιτροπής για παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου που φέρει το όνομα του για τρία επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του.
Το ισχύον «πακέτο Γιούνκερ» αφορά την περίοδο 2015-2017, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 315 δισ. ευρώ. Το πρώτο έτος λειτουργίας του εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 115 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη πρωτοβουλία που ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να αναλάβει, αφορά εισήγηση για τη μερική τροποποίηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της Ευρωζώνης ελέγχοντας το δημόσιο έλλειμμα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν εθνικοί πόροι που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.