Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η φυλακή του «San Pedro», ρέ παιδιά, «San kati na mou thimizi»...!

 Η φυλακή του «San Pedro»

Η φυλακή του “Σαν Πέδρο” δεν είναι μια συνηθισμένη φυλακή. Μοιάζει περισσότερο σαν μια μικρή πόλη, στην οποία ακμάζει το εμπόριο ναρκωτικών, το Real Estate αλλά και για πολλά χρόνια και ο τουρισμός. Σε αυτή ζουν μεταξύ άλλων και παιδιά, που οι γονείς τους έχουν καταδικαστεί, αλλά και οι σύζυγοι φυλακισμένων.
Το ντοκιμαντέρ του ABC το 2003 αποκάλυψε έναν βίαιο κόσμο, όπου η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί και ένα από τα βασικά έσοδα. Οι φυλακισμένοι εργάζονται για να πληρώνουν ενοίκιο, δημιουργώντας μια κοινωνική διαστρωμάτωση, όπου οι πλουσιότεροι τρόφιμοι έχουν ιδιωτικά μπάνια και κουζίνες, ενώ οι φτωχότεροι στοιβάζονται σε μικρά κελιά ή κοιμούνται στο ύπαιθρο. Οι 1.500 κρατούμενοι του Σαν Πέδρο έχουν διαμορφώσει και μια δομή διακυβέρνησης με εκλεγμένους εκπρόσωπους από κάθε τμήμα της πόλης.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ειρηνική κοινωνία. Η βία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, ενώ η κοκαΐνη που παράγεται στο Σαν Πέδρο, καταναλώνεται και διακινείται εντός και εκτός των τειχών της φυλακής - πόλης. Ένα μέρος του εισοδήματος προέρχεται και από τον τουρισμό. Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι πρόσφατα μπορούσαν να πληρώσουν ένα ποσό στους τρόφιμους για να δουν από κοντά τον τρόπο ζωής στο Σαν Πέδρο. Το 2013, με αφορμή τις αναφορές για τον βιασμό ενός παιδιού, ανακοινώθηκε ο τερματισμός των τουριστικών επισκέψεων. Ωστόσο το Σαν Πέδρο παραμένει ακόμη ανοιχτό για επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.