Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες...


Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, στις 17:30, για πέμπτη φορά η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες.
Όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο δικαστήριο θα καταλήξει σε απόφαση (στην συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου).

Τα σενάρια
1. Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, λόγω της συνταγματικής επιταγής που προβλέπει πως αρμόδιο για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και της χορήγησης των αδειών είναι το ΕΣΡ. Άλλωστε, προ μηνών τέτοια σκέψη είχε καταγραφεί από την Ολομέλεια, όταν οι δικαστές της εξέταζαν την περίπτωση της ΕΡΤ. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί και θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτό το σενάριο, οι δικαστές μάλλον δεν χρειαστεί να ψηφίσουν για τον αριθμό 4. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ωστόσο, σε αυτό το σενάριο να καταγραφούν σκέψεις που θα οδηγούν σε "αποφόρτιση" της κατάστασης, δίδοντας ένα διέξοδο στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης, δηλαδή να αναφερθεί ότι η αντισυνταγματικότητα προέκυψε λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ. Αυτό το σενάριο δεν αποκλείει το δικαστήριο να δίνει μία προθεσμία 3 ή 6 μηνών για την συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να περάσει μέσα από αυτό χορήγηση των αδειών.
2. Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, αφού δεν υπήρχε ΕΣΡ και συνεπώς οι αρμοδιότητες "πέρασαν" στον υπουργό. Τότε, οι δικαστές θα προχωρήσουν σε ψηφοφορία και για το σκέλος του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, όπου εάν η ρύθμιση κριθεί αντισυνταγματική, και πάλι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.... Τα σενάρια ωστόσο παραμένουν σενάρια, με την τελική κρίση να βρίσκεται στα χέρια των δικαστών..
Από την πλευρά τους πάντως οι δικαστές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσουν μία παράταση περίπου 6 μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει το θέμα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.