Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Άρθρο - μνημείο γλυψίματος στον Θόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου...


Τρέχουν τα σάλια από το Ανοιχτό Παράθυρο του Γιώργου Λιακόπουλου...
Θα μας πει πως λέει τη γνώμη του. Μα τι γνώμη είναι αυτή όταν αντιμετωπίζεις μια κυρία σαν την Γιάννα κι έναν επιχειρηματία σαν τον σύζυγό της, Θόδωρο με ουρανομήκη επιφωνήματα θαυμασμού και ματώνοντας, πίσω από κάθε λέξη, τα χέρια σου από τα παλαμάκια. Είναι δημοσιογράφος και καλός δημοσιογράφος ο Λακόπουλος αλλά με αυτό το κείμενο αναστέλλει αυτή την ιδιότητα και...
γίνεται μάλλον υπάλληλος. 

Είμαστε σκληροί; Διαβάστε, αν αντέχετε, το κείμενο και πείτε μας... :

Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου: Καρφί στο μάτι ποιών πάλι;

Αν ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου περπατήσουν επί των κυμάτων, κάποιοι θα πουν ότι το κάνουν γιατί δεν ξέρουν κολύμπι.
Προκύπτει ξανά αυτές τις ημέρες. Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους έξω από τη χώρα  και άλλα σπεύδουν να συμπεράνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Έτσι κι αλλιώς το θέμα προσφέρεται για σαπουνόπερα.
Κανείς δεν ξέρει τα οικονομικά μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Όσοι αξιοποιούν τα δημοσιεύματα  με προφανή στόχο της μείωση τους  έχουν άλλα κίνητρα.
Παλιά μας τέχνη κόσκινο. Από την εμπλοκή των Αγγελόπουλων στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την επιτυχή διοργάνωσή τους από τη Γιάννα, έχουν μπει καρφί στο μάτι συγκεκριμένων  παραγόντων του δημοσίου βίου και μιας μερίδας επιχειρηματιών.
Πρώτα γιατί  χάλασαν την πιάτσα. Δεν είναι απλώς πλούσιοι, κάνουν και καλή χρήστη του πλούτου. Η προσφορά στην Ολυμπιάδα, οι υποτροφίες  για νέους αποφοίτους προκειμένου να μετεκπαιδευτούν και να μείνουν στη χώρα, η συνδρομή τους στους πυρόπληκτους τη Ηλείας και άλλες  διακριτικές  ενισχύσεις όπου χρειάζεται, λειτουργούν σαν ενοχλητικά υποδείγματα.
Με ό,τι ασχολήθηκαν το έκαναν αλλιώς. Π.χ. το 2006 διέσωσαν μια φαλιρισμένη εφημερίδα και ξόδεψαν τεράστια ποσά για να τη μετατρέψουν σε  σύγχρονο, ανεξάρτητο φύλλο. Τη μετέφεραν στα καλύτερα γραφεία που είχε πότε ελληνική εφημερίδα και έδωσαν τους υψηλότερους μισθούς που δόθηκαν ποτέ. Όχι από δάνεια και αεριτζίδικες καταστάσεις. Από την τσέπη τους.
Η εφημερίδα δεν πήγε καλά και οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι ίδιοι. Παρόλα αυτά δέχθηκαν βολές γιατί προσπάθησαν, καλοπλήρωναν, κατέβαλαν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Ανεπίτρεπτα πράγματα.
Δεύτερον,  ό,τι κάνουν το κάνουν με δικά τους λεφτά, τα οποία προέρχονται από υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Όχι με λεφτά του κράτους. Στην Ελλάδα δεν έχουν συμφέροντα. Ο πλούτος που διαθέτουν δεν δημιουργήθηκε από μίζες, από  δουλειές με το δημόσιο και από προμήθειες  και δεν είναι κρυμμένος σε ύποπτες εταιρίες.
Τους  επιτίθενται όμως όσοι  ξεκοκαλίζουν το δημόσιο χρήμα εδώ και δεκαετίες, όσοι έχουν τραβήγματα με εισαγγελείς και ανακριτές, ή καλούνται στις εξεταστικές της Βουλής και όσοι σχετίζονται με κομπίνες, σκάνδαλα και κόλπα.
Τρίτον, σε όποια δραστηριότητα έχουν εμπλακεί δίνουν και δεν παίρνουν. Η παρουσία τους στη  χώρα δεν συνδέεται με «μπίζνες»,  ούτε συμπράττουν με κρατικοδίαιτους ολιγάρχες που απομυζούν τον κρατικό προϋπολογισμό, τα κοινοτικά κονδύλια και το τραπεζικό σύστημα, ήτοι τα λεφτά των φορολογούμενων. Σοβαρό  μειονέκτημα.
Τέταρτον, ό,τι ανέλαβαν το έκαναν καλά. Το 1997  ο Κώστας Σημίτης τους επιστράτευσε  για την Ολυμπιάδα. Επέστρεψαν από το Λονδίνο και  έφεραν στην Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρότι ο Σημίτης στη συνέχεια τους  γύρισε την πλάτη, όταν το 2000 κόντευαν να τιναχτούν όλα στον αέρα,  η Γιάννα δέχθηκε την παράκλησή του να αναλάβει το μάνατζμεντ των  Αγώνων και δημιούργησε την υψηλότερη διάκριση που απέσπασε ποτέ  η χώρα. Όπως απέδειξε το ΙΟΒΕ η οικονομία ωφελήθηκε.
Ωστόσο  κατηγορήθηκαν και γι’ αυτό, για να μην πούμε ότι λοιδωρήθηκαν. Ακόμη και η  οικογένειά τους  μπήκε στο στόχαστρο, προφανώς  σαν απειλή για να μη αναμειχτούν ούτε στην πολιτική, ούτε στα ΜΜΕ και αλλάξουν τα δεδομένα.
Τι ακριβώς μπορεί  να καταλογίσει κανείς στον Θ. Αγγελόπουλο; Ότι έχασε λεφτά ως επιχειρηματίας, όπως κυκλοφορεί τώρα; Και λοιπόν;  Έτσι γίνεται στις επιχειρήσεις: σήμερα χάνεις, αύριο κερδίζεις. Έριξε κανέναν; Έκλεψε κάτι;  Παρανόμησε; Τον ψάχνει η Δικαιοσύνη;
Τι ακριβώς βαρύνει τη  Γιάννα Αγγελοπούλου; Ποιον έβλαψε; Τι από ότι έκανε δεν απέβη προς όφελος της χώρας;  Σε ποιον πέφτει  λόγος πως ζει μια πλούσια γυναίκα;  Σε ποιον πρέπει να απολογηθεί για τη δράση της;
Αυτό που δεν συγχωρούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι  στις Αγγελόπουλους είναι ότι έβαλαν τη μπάρα ψηλά. Δεν λεηλάτησαν το δημόσιο ταμείο, αλλά το ενίσχυσαν όπου χρειάστηκε. Ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα όταν η χώρα τους χρειάσθηκε.
Η κακεντρέχεια που διοχετεύεται αυτές τις ημέρες έχει συμπλεγματικά χαρακτηριστικά. Βάλλεται μια οικογένεια που έχει προσφέρει. Ποιος τους φοβάται και γιατί;
Η ιδέα ότι η Γιάννα μετά το θρίαμβο του 2004 θα μπορούσε να εμπλακεί στην πολιτική έκανε πολλούς να χάνουν τον ύπνο τους. Αδίκως. Αν είχε τέτοιο σκοπό θα ήταν ήδη πολιτικός.
Δεν ξέρουμε αν πράγματι οι Αγγελόπουλοι φεύγουν, όπως γράφεται, ή τι σημαίνει αυτό. Αλλά είναι κακή εξέλιξη να αποχωρούν επιχειρηματίες με κουλτούρα προσφοράς στη χώρα. Όσοι  συνεργάσθηκαν μαζί τους το ξέρουν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.