Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ο τυφώνας Μάθιου στις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών...

Πάνω από 330 οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου

Το «τέρας»


tvxs.gr 07 Οκτ. 2016
Τελευταία ανανέωση 09:19 | 07 Οκτ. 2016
Ο τυφώνας Μάθιου, που πλησιάζει τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 339 άτομα στην Αϊτή, τα περισσότερα από τα οποία είναι από ένα παραλιακό χωριό, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και νεότερα στοιχεία.

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν επίσης, στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ο τυφώνας σάρωσε την Καραϊβική την Τρίτη και Τετάρτη.
Ο τυφώνας Μάθιου, ο πρώτος που απειλεί να πλήξει άμεσα τις ΗΠΑ, μετά από δέκα και πλέον χρόνια πλησιάζει στη Φλόριντα τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας πλησιάζει προς τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό φτάνει στα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων του, η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 4.
Οι επιστήμονες προσπαθούν ν' αναλύσουν την πορεία του κι εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, σήμερα το βράδυ.
Η Φλόριντα στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δεχθεί την σφοδρότερη θύελλα των τελευταίων δέκα χρόνων.
Περί τους 3.500 στρατιώτες βρίσκονται στους δρόμους για να βοηθήσουν τους πολίτες, ενώ γύρω στα 2 εκατ. κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. 
Οι γεωργοί στη σημαντική αυτή πολιτεία παραγωγής εσπεριδοειδών σπεύδουν τη συγκομιδή και τις αποστολές παραγγελιών, ενώ προετοιμάζονται για βροχόπτωση που αναμένεται να φτάσει κατά τόπους μέχρι και τα 38 εκατοστά.
Οι Πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του τυφώνα, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον.
Στις 5:00 μ.μ. χθες (12:00 μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), ο Μάθιου βρισκόταν περίπου 161 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ουέστ Πάλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.