Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Εδώ είναι ακόμα Βαλκάνια;



Μπορεί να μην ξέρουμε ακόμα ποιοι είναι αλλά ζουν ανάμεσα μας άνθρωποι που δεν διστάζουν να βάλουν βόμβα στην πολυκατοικία που διαμένει ανώτατη δικαστικός, ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες οδούς της Αθήνας.

Όταν διάβασα την παραπάνω είδηση, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ένα πρόσφατο editorial του Αλέξη Παπαχελά περί του κινδύνου ουκρανοποίησης της χώρας:
Θα προκύψει, λοιπόν, ένα καλύτερο, υγιέστερο κατεστημένο; Φοβούμαι ότι μπορεί να φτάσουν, ακόμη και οι σημερινοί κυβερνώντες, να νοσταλγήσουν κάποια στιγμή το... παλιό, τη δοκιμασμένη διαπλοκή περασμένων εποχών, που ήταν (τουλάχιστον) προβλέψιμη και είχε και κανένα-δύο δικούς της κανόνες. Το νεοπλουτίστικο Φαρ Ουέστ του 2000 μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό, με καουμπόηδες, πιστόλια και άγριους τσακωμούς σε σαλούν... Θα το γευθεί αυτό σύντομα η παρέα των αριστερών ακτιβιστών που γκρέμισε ένα κομμάτι του κατεστημένου και τώρα θέλει να δημιουργήσει το δικό της. 
Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται και γιατί κρύβεται ό,τι έχει απομείνει από το μη κρατικοδίαιτο, δυναμικό, υγιές κατεστημένο της χώρας. Η αλήθεια; Έχει τρομάξει και έχει πάρει τα βουνά. Ορισμένοι έφυγαν για άλλες χώρες, άλλοι θέλουν να μην τους πιάνει κανένα ραντάρ. Αν όμως δεν παίξουν τον ρόλο τους, η χώρα θα περάσει στα χέρια πειρατών, φανατικών λειτουργών της Δικαιοσύνης με ιδιόμορφες ατζέντες, συμμοριών κάθε είδους και θα αρχίσει να ουκρανοποιείται ταχύτατα. Χρειάζονται αναχώματα, και μέσα στην ίδια την Αριστερά, για να αποτραπεί αυτή η μοιραία εξέλιξη.
Δεν είναι μόνο η χθεσινή έκρηξη. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τον τελευταίο καιρό λαμβάνει χώρα ένα ωμό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ διαφόρων ομάδων εξουσίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε μια τέτοια σύγκρουση, είναι ίσως όμως η πρώτη φορά που συζητάμε τόσο πολύ για τα έργα και τις ημέρες διαφόρων δικαστικών λειτουργών, χωρίς να μπορούμε ως πολίτες να αξιολογήσουμε αν υπάρχει μόνο καπνός ή και φωτιά.
Η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών προϋποθέτει τη διαρκή εγρήγορση των πολιτών και τη στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Όσο οι δυο αυτές προϋποθέσει δεν πληρούνται, τόσο η βαλκανική ψυχή της χώρας θα ξυπνά και θα κατασπαράζει την ευρωπαϊκή... 

13.10.16
parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.