Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Politico: Πόσο καταστροφικό θα ήταν να γίνει καγγελάριος ο Σόιμπλε...

...αντί της Μέρκελ...
Μπορεί το Brexit να είναι η έξοδος που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη τον επόμενο χρόνο, η εξέλιξη αυτή όμως θα μπορούσε να επισκιαστεί από μία ακόμη πιο δραματική έξοδο, το Merkexit, σε περίπτωση που η Γερμανίδα καγκελάριος δεν διεκδικήσει εκ νέου τα ηνία της χώρας, επισημαίνει σε σημερινό του άρθρο το Politico. Όπως γράφει, ο....
διάδοχος της σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία, καθώς θα μπορούσε να είναι μια εξέλιξη… καταστροφική, για όλη την Ευρώπη.

«Ετοιμαστείτε για το Merkexit», είναι ο τίτλος του άρθρου, που υπογράφει ο επικεφαλής ευρωπαϊκών θεμάτων του Eurasia Group Mujtaba Rahman στο Politico.

«Αν και η Μέρκελ είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα, οι πιθανότητες να επιλέξει να μην το κάνει είναι πιο πολλές από αυτές που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι», σημειώνει. Η Άνγκελα... συνέχεια
...Μέρκελ θα αποφασίσει τι θα κάνει, όταν και οι τοπικές εκλογές στο Έσσεν πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Σε περίπτωση που αποφασίσει να αποσυρθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για ότι διάδοχος της θα είναι ο εξαιρετικά δημοφιλής στους Γερμανούς πολίτες, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ειναι και ο μόνος που μπορεί να σταθεί στο ύψος της από τις τάξεις του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών CDU.

Η άνοδος του ανταγωνιστικού Σόιμπλε στην καγκελαρία  θα προκαλέσει «σοβαρή ανησυχία σε Παρίσι, Λονδίνο, σε όλη την Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Και δικαίως. Μια καγκελαρία Σόιμπλε θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, δυνητικά θα ήταν καταστροφική», υποστηρίζει το Politico.

Και συνεχίζοντας ο αρθρογράφος εξηγεί το γιατί. Όπως σημειώνει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει κατοχυρώσει τον τίτλο του «φορολογικού γερακιού», το οποίο αναμένεται να βάζει τον εαυτό του πάνω από τις δημοσιονομικές ερωτήσεις και να εξετάζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αποφάσεων της Γερμανίας. Και το αν θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο, είναι περισσότερο από προφανές, τονίζει ο Mujtaba Rahman.

Παράλληλα, ισχυρίζεται πως «η πολιτική της μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης θα γίνει ακόμα πιο τοξική, όπως θα επιδεινωθεί δραματικά και το πνευματικό και φιλοσοφικό χάσμα ανάμεσα στους πιστωτές του Βορρά και τους οφειλέτες του Νότου».

Από την πολιτική Σόιμπλε φαίνεται πως δεν θα ξεφύγουν και οι εγχώριες πολιτικές σχέσεις, οι οποίες θα επιδεινωθούν, εκτιμά ο επικεφαλής ευρωπαϊκών θεμάτων του Eurasia Group, καθώς η διαφορετική θεώρηση του για τα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό σε σχέση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες, θα δημιουργήσει ρήγματα.

«Όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια, ο Σόιμπλε δεν είναι απίθανο να αντιστρέψει εντελώς την πολιτική για τους πρόσφυγες, με τις πιθανότητες να τον θέλουν να προτείνει αυστηρότερες e-επιτηρήσεις και ταχείες διαδικασίες απέλαση», σημειώνεται επίσης. Στο άρθρο γίνεται αναφορά και για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία αναμένεται να μην συνάδει με την αυτή της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία «προσκυνούσε».

Και οι θέσεις του για το Συριακό, το Ουκρανικό και τη Ρωσία, είναι άγνωστες, επισημαίνεται επίσης.

«Ενα πράγμα είναι σαφές. Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται να ζήσουν χωρίς τους Βρετανούς, θα πρέπει επίσης να σκέφτονται μια Γερμανία -και ΕΕ- χωρίς την Μέρκελ», καταλήγει στο άρθρο του ο Mujtaba Rahman.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.