Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ διαψεύδει Reuters...

Έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλάδα αν...
Έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την Ελλαδα, διαμηνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδοντας το Reuters που μετέδιδε ότι...
το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα αρκεστεί σε ένα συμβουλευτικό ρόλο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στο πρόγραμμα» στηρίζοντας αυτή τη θέση στην επιστροφή της αποστολής στην Ελλάδας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 'Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η χρηματοδοτική στήριξη του Ταμείου στη χώρα μας απαιτεί την ανάγκη «οι αριθμοί να βγαίνουν», επαναλαμβάνοντας ότι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Ράις δήλωσε:

συνέχεια Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα. Θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι στην ενημέρωση τύπου της Παρασκευής ο κ. Τόμσεν το υπονόησε λέγοντας "σε ότι αφορά την Ελλάδα, το Ταμείο παραμένει απολύτως προσηλωμένο. Μας έχει υποβληθεί αίτημα να συμμετέχουμε στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η ομάδα μας αναμένεται να φτάσει (στην Αθήνα) σε μια ή δύο εβδομάδες". Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό (σε όλες τις ενημερώσεις τύπου του κ. Τόμσεν) είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι πρόγραμμα θα στηριχθεί το δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους ή ότι οι "αριθμοί θα βγαίνουν", όπως έχει πει ο κ. Τόμσεν.

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα για την Ελλάδα
Αλλά θα αναλάβει έναν συμβουλευτικό ρόλο, γράφει το πρακτορείο επικαλούμενο ανώτατες πηγές - Αυτή η λύση προτάθηκε για να στηρίξει την παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα η Λαγκάρντ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες αλλά θα το διατηρεί ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις είπαν στο πρακτορείο Reuters δύο ανώτατες πηγές.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο εδώ και ένα χρόνο το Ταμείο επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυση του χρέους της Ελλάδας.

Αλλά πλέον το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δεχθεί ένα νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. «Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή "υγείας" της οικονομίας» εξηγεί η μια πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι"» συμπληρώνει η ίδια πηγή...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.