Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ικαρία : Το top 5 στον παγκόσμιο χάρτη μακροβιότητας!

tvxs.gr 19:08 | 14 Οκτ. 2016
Τελευταία ανανέωση 09:36 | 15 Οκτ. 2016
Ταξίδεψαν στα πέντε μέρη του πλανήτη για τα οποία, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι κάτοικοι τους έχουν ανακαλύψει το μυστικό της… μακροβιότητας.
Ο λόγος για τους ερευνητές του ιταλικού ινστιτούτου Barilla Center for Food and Nutrition που αποφάσισαν να φτιάξουν τον σχετικό χάρτη.
Και ναι, ένας γνωστός μας βρίσκεται στον χάρτη αυτό. Ο λόγος φυσικά για την Ικαρία. 
Επιπλέον κατέγραψαν στα πέντε μέρη αυτά και την διατροφή που ακολουθούν οι κάτοικοι καθώς αυτή εκτιμάται πώς συμβάλει ιδιαίτερα στην καλή υγεία και τα πολλά χρόνια που ζουν. 
Τα πέντε… μακροβιότερα σημεία του χάρτη: 

Το χωριό Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια όπου η τοπική δίαιτα βασίζεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα λαχανικά καθώς και το ψάρι. 
Η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα με την διατροφή των κατοίκων να βασίζεται σε γλυκοπατάτες, μπανάνες και παπάγια. 
Η Σαρδηνία στην Ιταλία και η Οκινάουα στην Ιαπωνία. Στη Σαρδηνία οι κάτοικοι τρέφονται με πολλά όσπρια, αμύγδαλα και ντομάτες, ενώ στην Οκινάουα με τόφου, όσπρια, μανιτάρια και πολύ πέπονι.
Και φυσικά η Ικαρία όπου η δίαιτα περιλαμβάνει πολλή φέτα, λεμόνι και ψάρι.

Η μακροβιότητα συνδέεται πρωτίστως με τη διατροφή, αλλά και με παράγοντες όπως είναι η άσκηση, η θετική προσέγγιση της ζωής, ο έλεγχος του στρες και η κοινωνικότητα. Οι ερευνητές του ινστιτούτου εστίασαν ιδιαίτερα στις διατροφικές συνήθειες για να διαπιστώσουν ότι αυτές συνδέονται μεταξύ τους παρά την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις πέντε «μπλε περιοχές».
Μεσογειακή δίαιτα! 
Η δίαιτα και στα πέντε αυτά μέρη προσομοιάζει με τη μεσογειακή. Περιέχει, δηλαδή, πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Οι ειδικοί του ινστιτούτου σημειώνουν ότι η σύγχρονη διατροφή πρέπει να βασίζεται στον τύπο 5+2: πέντε ημέρες να είναι χορτοφαγική και δύο να περιλαμβάνει κρέας και πάλι σε μικρές ποσότητες. 
Η οικονομική παράμετρος
Μια παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η οικονομική, στο Μιλάνο, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι ένα μενού βασισμένο στο κρέας στοιχίζει 45 ευρώ την εβδομάδα και στη Νάπολη 36. Ενώ τα μενού που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή στοιχίζουν 41 και 34 ευρώ αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.