Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Από τή χθεσινή συνεδρίαση τής Βουλής μέ τή ματιά τού TVXS...

Τσίπρας: Απαντήστε για τη Siemens κ. Μητσοτάκη

Σφοδρές κόντρες


tvxs.gr 23:22 | 10 Οκτ. 2016
Τελευταία ανανέωση 00:39 | 11 Οκτ. 2016
Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέληξε η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απαντήσεις από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο καταλόγισε ότι «διάβασε την ομιλία του σαν να μην τρέχει τίποτα», παρά τις ερωτήσεις που εκείνος του υπέβαλε. «Αν θέλετε συμφωνία αλήθειας, να ανεβείτε στο βήμα της Βουλής και να πείτε αλήθειες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι...
 συνέχεια
...ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει στη Βουλή εναντίον της κυβέρνησης «συκοφαντίες κίτρινων φυλλάδων» αλλά δεν απαντά για τα μεγάλα σκάνδαλα. Τον κάλεσε δε, να πει αν υπήρξε «σκάνδαλο Siemens», αλλά και να αναφερθεί στα «θαλασσοδάνεια της ΝΔ» και το δάνειο στον «Κήρυκα Χανίων». 

«Περιμένουμε μια απάντηση, αν δεν απαντήσατε, τότε για σας δεν δωροδοκήθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την Siemens, δεν υπήρξαν μαύρα ταμεία που πλήρωσαν ακόμα και το τηλεφωνικό σας κέντρο, δεν επισπεύσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δεν κωλυσιέργησαν δικαστικοί λειτουργοί την μετάφραση για να μην γίνει δίκη, δεν είχατε πολύχρονη φιλία με τον κ. Χριστοφοράκο. Σήμερα ένας ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις του κ. Σαμαρά σας εγκαλεί για τα ίδια πράγματα. Αν θέλετε συμφωνίες αλήθειας, να έχετε το θάρρος να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε αλήθειες. Ο κ. Χριστοφοράκος, που διέφυγε επί των ημερών σας, λέει ότι υπήρξαν 365 φορές επικοινωνίας. Σας προκαλώ, ακόμα μια φορά να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε την αλήθεια» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των πλειστηριασμών παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία ανά έτος: 52.000 το 2009, τέσσερις χιλιάδες λιγότερες το 2010, 44.100 το 2011. Επίσης, 26.000 το 2012, 19.000 το 2013 και 16.000 το 2014. Αλλά, ούτε μία το 2015 και 500 το 2016. Και αφού προστατεύθηκε το 98% της α΄ κατοικίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, τώρα η πολιτεία οφείλει να προστατέψει και αυτές που κινδυνεύουν εξαιτίας χρεών προς το Δημόσιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Δεν άκουσα κουβέντα από την Φώφη Γεννηματά τι θα γίνει με τα θαλασσοδάνεια και αν θα τα επιστρέψει στον ελληνικό λαό» είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι άκουσε από την κ. Γεννηματά περί «ορφανών του Τσοχατζόπουλου», λέγοντας ότι αυτό αφήνει υπονοούμενα για συνενοχή, και την κάλεσε να μιλήσει με «διευθύνσεις και ονόματα», διαφορετικά θα είναι «κοινή συκοφάντης». «Ποιοι είναι οι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ;» είπε ο κ. Τσίπρας, καλώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «μην ρίχνει λάσπη και να μιλήσει με ονόματα».
Μητσοτάκης: Υπάρχει σκάνδαλο Siemens αλλά…
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «βεβαίως υπήρξε σκάνδαλο Siemens», ρωτώντας στη συνέχεια: «τι έκανε η δική σας κυβέρνηση και τι η δικαστική εξουσία;»
Ανέφερε ακόμη πως «κανένας δεν μου χάρισε κανένα τηλεφωνικό κέντρο, όλα πληρώθηκαν στο ακέραιο» και είπε προς την κυβέρνηση: «αν δεν της αρέσει ο συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί (σ.σ. για τη Siemens), να τον καταργήσει». 
Για τα δάνεια της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «ψάξτε αλλού κ. Τσίπρα για θαλασσοδάνεια, ψάξτε στον κ. Καλογρίτσα. Είστε παιδί του Κουρή και του αυριανισμού, είστε πιο παλαιός από τους παλαιούς». 

Στη συνέχεια είπε ότι εκείνος εκλέχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ με την ψήφο 400.000 πολιτών, ενώ όταν ο πρωθυπουργός τον διέκοψε για να του πει ότι έχει εκλεγεί πρωθυπουργός με την ψήφο του ελληνικού λαού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε: «τον ενικό να τον χρησιμοποιείτε στους υπουργούς σας, όχι ψευτομαγκιές σε εμένα». 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε και στις σπουδές του, συγκρίνοντάς τες με αυτές του κ. Τσίπρα, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε πως «όταν εγώ εργαζόμουν, εσείς κάνατε κομματικές ασκήσεις».
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Η ταυτότητά σας γράφει ότι είστε ο πιο ψεύτης, ανίκανος, αποτυχημένος πρωθυπουργός» ενώ ζήτησε και πάλι εκλογές. 
Τσίπρας: Η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της
Κατά την καταληκτική του ομιλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι για τα μεγάλα σκάνδαλα δεν απαντά αλλά επιλέγει να στέλνει την μπάλα στην εξέδρα. 
Για την υπόθεση Siemens, είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «εσείς πράγματι αποπληρώσατε τον τεχνολογικό εξοπλισμό για το τηλεφωνικό κέντρο που πήρατε, αλλά μόνο όταν έσκασε στη δημοσιότητα το σκάνδαλο αυτό». Υπενθύμισε επίσης ότι ο «φυγόδικος Χριστοφοράκος στο ημερολόγιό του αναφέρει ότι είχε 60 συναντήσεις με εσάς και 365 φορές με την οικογένειά σας».

Για το δάνειο των 300.000 ευρώ του Κήρυκα Χανίων ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Παραδεχθήκατε ότι θα μπει σε ρύθμιση -  έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να το κάνετε μετά από 10 χρόνια. Όμως ο πατέρας σας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε ότι το δάνειο το ανέλαβε ένας εκ των εγγυητών. Εκθέτετε τον πατέρα σας. Η αλήθεια είναι ότι το δάνειο λήφθηκε το 2005 και ως το Δεκέμβριο του 2015 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ. Τυπικά έπρεπε να είχε καταγγελθεί και το ακίνητο είχε υποθηκευτεί ήδη μία φορά».
Για τα δάνεια των κομμάτων πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δάνειο γύρω στα 8 εκατ. που εξυπηρετείται», ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «ακόμα και αν εκχωρηθούν το 100% της κρατικής χρηματοδότησης, τα δάνεια της ΝΔ δεν αποπληρώνονται ούτε σε 122 χρόνια, ενώ του ΠΑΣΟΚ ούτε σε 443 χρόνια».
Τέλος για το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «εκλογές δεν γίνονται κάθε τρεις και λίγο. Γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα παρά μόνο αν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής. Αλλά εμείς αποδείξαμε ότι είμαστε αρραγείς και ενωμένοι στα δύσκολα».
Ενώ για τη διαφθορά δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω παρά μόνο για να πάρουμε φόρα. Θα τελειώσουμε με την υπόθεση της διαπλοκής και επιτέλους η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.