Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Άκαρπη η προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων

Παρά την απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα
Άκαρπη απέβη η προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων, παρά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα και την νέα πρόταση του Νίκου Βούτση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία αποφασίστηκε να μην επισπευστεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα.
Διάσκεψη των Προέδρων
Η υποψηφιότητα του Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συγκέντρωσε 16 «ναι», τρία λιγότερα απ’ όσα απαιτούνταν για να εκλεγεί.
Παρότι μετά από την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι άλλαξαν την ψήφο τους από αρνητική σε θετική, δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία 4/5 που απαιτείται για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16 «ναι» (από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ανεξάρτητους Έλληνες), έξι «παρών» (ΝΔ και ΚΚΕ), ένα «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).

Η τελική πρόταση για το ΕΣΡ που τέθηκε σε ψηφοφορία και η οποία απορρίφθηκε, ήταν η εξής:
Πρόεδρος ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.
Ως μέλη προτάθηκαν:
•    Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
•    Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
•    Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
•    Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
•    Αγγελική Σγώρα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
•    Ιωάννης Τζαννετάκος, δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι συνεχίζει ως μέλος η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Νίκου Βούτση.
Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε να μην...
συνέχεια
...επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ.
Διάσκεψη σε… ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα
Η Διάσκεψη των Προέδρων πραγματοποιήθηκε εν μέσω πολιτικής «θύελλας» και έντονων διαξιφισμών μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε το πρωί το περίγραμμα της πρότασης νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ενώ λίγη ώρα αργότερα οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «φούντωναν» για άλλη μια φορά την πολιτική αντιπαράθεση.
Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία είπε «όχι» στην υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα, ισχυριζόμενη ότι «δεν πληροί τις προϋποθέσεις».
«Ο προταθείς ως πρόεδρος του ΕΣΡ, γνωρίζετε πολύ καλά καθώς υπήρξε συνοδοιπόρος σας και εξέχον στέλεχος της παράταξης σας ότι ήταν και πολιτικός αντίπαλος της παράταξης μας εδώ και 30 συναπτά χρόνια» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του «συγκρούστηκαν» με τον κ. Πολύδωρα δημοσίως το 2006 και το 2007.

«Και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας, στη συνάντηση που είχαμε μου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήθελε η υποψηφιότητά του να αποτελεί μια οριακή πρόταση ή μια πρόταση μιας παρατάξεως, ακριβώς επειδή ήταν μια προσπάθεια μιας ευρείας συμφωνίας» ανέφερε ο κ. Βούτσης, και συμπλήρωσε: «Γι΄αυτό δεν νομίζω και δεν θέτω την πρόταση σε ψηφοφορία εν συνόλω».
Σε αυτό το σημείο, η Διάσκεψη διεκόπη για μερικά λεπτά ώστε οι υπηρεσίες να συντάξουν τη νέα πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ και αυτή να τεθεί είτε σε συζήτηση είτε αμέσως σε ψηφοφορία.
Οι τοποθετήσεις
Την «καχυποψία» της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση μετέφερε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξαπέλυσε «βολές» εναντίον της κυβέρνησης για τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη μετά από την απόφαση του ΣτΕ ενώ παράλληλα προσέθεσε ότι η επιλογή Πολύδωρα έγινε από τον πρωθυπουργό και όχι τον πρόεδρο της Βουλής, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.
Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση.
Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε κατάργηση και όχι αναστολή των διατάξεων του Νόμου Παππά.
«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή ethnos.gr
από  enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.