Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ο Ντόναλντ άρχισε τις κωλοτούμπες


Ντόναλντ Τραμπ
EPA / PETER FOLEY
 
Τι κι αν είπε δυο κουβεντούλες παραπάνω πάνω στον προεκλογικό πυρετό; Μόλις εξελέγη, ο Τραμπ άρχισε να παίρνει πίσω μία μία τις «βόμβες» που είχε πετάξει, απογοητεύοντας σφόδρα το πιο σκληροπυρηνικό κοινό του· δεν θα ασκήσει δίωξη στη Χίλαρι για το σκάνδαλο των μέιλ, δεν έχει πια πρόβλημα με το εκλογικό σύστημα, δεν... είναι και τόσο σίγουρος ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια φάρσα!
Με τις πρώτες αλλαγές πλέυσης έρχεται και η... απογοήτευση. Οι δηλώσεις για την Κλίντον προκάλεσαν την οργή των πιο ακραίων υποστηρικτών του. Ο ακροδεξιός ιστότοπος Breitbart News, διευθυντής του οποίου ήταν ο Στιβ Μπάνον που πλέον διορίστηκε σύμβουλος του Τραμπ, δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με τίτλο: «Αθετημένη υπόσχεση: ο Τραμπ “δεν θέλει να ξεκινήσει έρευνα” εναντίον της Κλίντον για τα μέιλ»
«Μην παίρνετε τοις μετρητοίς όλα όσα λέει. Τώρα που έχουμε προεκλογική εκστρατεία τραβά τα πράγματα στα άκρα, αλλά όταν αναλάβει την κυβέρνηση θα μετακινηθεί προς το Κέντρο».
Αυτή τη δήλωση είχε κάνει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και μάλλον αποδεικνύεται προφητική.
Γιατί, ο νεοεκλεγείς μεγιστάνας ακόμα δεν εγκαταστάθηκε επίσημα στον Λευκό Οίκο και άρχισε τις «κωλοτούμπες»: ...
 συνέχεια
● Η κλιματική αλλαγή ίσως να μην είναι «φάρσα».
● Η «βρόμικη Χίλαρι» δεν θα πάει φυλακή.
● Για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό... θα δούμε.
Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με δημοσιογράφους των New York Times, ο Τραμπ δήλωσε ότι παραμένει «ανοιχτός» στο θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, παρόλο που σε όλη την προεκλογική εκστρατεία υποσχόταν ότι θα την καταργήσει.
Τώρα όμως πιστεύει, όπως είπε, ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή την οποία χαρακτήριζε «φάρσα».
Πηγή από την ομάδα του είχε πει νωρίτερα στο Reuters ότι ο νικητής των εκλογών αναζητεί γρήγορους τρόπους να αποσύρουν την υπογραφή τους οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Οταν όμως ρωτήθηκε ο ίδιος σχετικά χθες, απάντησε: «Το εξετάζω προσεκτικά. Διατηρώ ανοικτό μυαλό».
Και αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που παίρνει πίσω. Προεκλογικά έλεγε ότι θα στείλει τη διεφθαρμένη Χίλαρι Κλίντον στη φυλακή ενώπιον ενός πλήθους που φώναζε «κλείσε την μέσα».
Στην προχθεσινή συνέντευξή του όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδειξε πρόθυμος να ξεκινήσει έρευνες εναντίον της.
«Δεν θέλω να βλάψω τους Κλίντον, πραγματικά δεν το θέλω. Πέρασε πολλά και υπέφερε πολύ με διάφορους τρόπους», εξήγησε στους δημοσιογράφους των New York Times.
Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έρευνα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα των Κλίντον ή για τη χρήση του ιδιωτικού διακομιστή από την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Με τις πρώτες κωλοτούμπες έρχεται και η... απογοήτευση. Οι δηλώσεις για την Κλίντον προκάλεσαν την οργή των πιο ακραίων υποστηρικτών του.
Ο ακροδεξιός ιστότοπος Breitbart News, διευθυντής του οποίου ήταν ο Στιβ Μπάνον που πλέον διορίστηκε σύμβουλος του Τραμπ, δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με τίτλο: «Αθετημένη υπόσχεση: ο Τραμπ “δεν θέλει να ξεκινήσει έρευνα” εναντίον της Κλίντον για τα μέιλ».
Οι ακραίοι ίσως στενοχωρηθούν και για άλλες αθετήσεις προεκλογικών υποσχέσεων.
Ο Τραμπ ίσως φαίνεται πως άλλαξε γνώμη και για τη χρήση βασανιστηρίων, τα οποία είχε δεσμευτεί να επαναφέρει.
Αυτό αφού, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, του είπε ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Μάτις (τον οποίο προορίζει επικεφαλής του Πενταγώνου) ότι «ένα πακέτο τσιγάρα και δύο μπίρες» κάνουν τους υπόπτους να μιλούν πιο εύκολα από τα βασανιστήρια.
Σε άλλη φάση, επίσης, είπε ότι το περίφημο τείχος που θα ύψωνε στα σύνορα με το Μεξικό και μάλιστα με έξοδα της γειτονικής χώρας, ίσως τελικά να είναι απλά ένας «φράχτης».
Οσο για την υπόσχεση να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μοιάζει να την έχει κιόλας «ξεχάσει».
Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «πιστός» -προφορικά πάντα- στην υπόσχεσή του να ακυρώσει κάποιες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες σε Ευρώπη μεριά.
«Δεν είμαι ικανοποιημένη που η συνθήκη αυτή δεν θα συνομολογηθεί», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου σχετικά με το σχέδιο του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την ΤΡΡ, τη Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο τον επέπληξε έμμεσα και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Αναμένουμε οι διεθνείς μας εταίροι να τηρήσουν τα διεθνώς συμφωνηθέντα πρότυπα», είπε σε συνέντευξη Τύπου, σε μια δήλωση που όταν απευθύνεται σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ ακούγεται λίγο σαν... ανέκδοτο.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα όλων.
«Συμφορά για τη δημοκρατία» αποκαλούσε πριν από τις εκλογές ο Τραμπ το σύστημα των εκλεκτόρων.
Αν όμως γινόταν πρόεδρος όποιος κέρδιζε τη λαϊκή ψήφο, τότε η νέα ένοικος του Λευκού Οίκου θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον η οποία, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, έχει λάβει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της.
«Το σύστημα των εκλεκτόρων είναι πανέξυπνο» έγραψε στο τουίτερ ο Τραμπ μια εβδομάδα μετά την εκλογή του.
Για να συνεχιστεί η διεθνής παράδοση «άλλα λέμε πριν από τις εκλογές και άλλα κάνουμε μετά».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.