Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Τί είναι , ακριβώς, τό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ";

Τό ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ"
Πολλοί -από όσους παρακολουθούν τίς διεθνείς εξελίξεις- έχουν -σφόδρα- ανησυχήσει μέ τόν κατάπλου, στήν ανατολική Μεσόγειο, τού Ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ". Περισσότερο απ' όλους οι ...ρωσοφοβικοί -πού είναι αυτοί- οι οποίοι μού έδωσαν τό ερέθισμα γιά τή γραφή τού παρόντος! 
Επειδή οι φοβίες είναι στήν πραγματικότητα αόριστοι φόβοι πού βασίζονται, κυρίως, στήν άγνοια γιά τό αντικείμενο τού φόβου άς δούμε ...επιτέλους τί μέρος τού λόγου είναι ο διαβόητος, αυτός, "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ".  Δηλαδή :
Τί είδους καί ποιάς χρησιμότητας, ακριβώς, αεροπλανοφόρο είναι τό "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ";
Διαβάζω στή Βικιπαίδεια :

Κατηγορία STOBAR 

Το ακρωνύμιο σημαίνει Short Take=Off But ARrested landing και χρησιμοποιείται μόνο σε ένα αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το ρωσικό "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ". Εδώ δεν γίνεται χρήση καταπελτών, αλλά τα αεροσκάφη αφήνονται να απονηωθούν με την ώση μόνο των κινητήρων τους, και με τη βοήθεια μιας ναυπηγικής ανύψωσης του πρωραίου άκρου του καταστρώματος πτήσης (ski-jump). Η μέθοδος angled flight deck χρησιμοποιείται και σε αυτόν τον σχεδιασμό, όμως λιγότερο αποτελεσματικά καθώς η διαδρομή για απονήωση είναι μεγαλύτερη. Η προσνήωση γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στα αεροπλανοφόρα τύπου CATOBAR.

  Ένα μεγάλο μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού σε σχέση με τους άλλους, είναι ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να φέρουν βαρύτερα φορτία, όπως βόμβες και pods, παρά μόνο πυραύλους αέρος-αέρος. Το "Κουζνέτσοφ" ναυπηγήθκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 όχι για να αποτελέσει μια απειλή για τα αντίπαλα αεροπλανοφόρα, ή για να διεξάγει επιχειρήσεις τέτοιου εύρους, όπως τα αεροπλανοφόρα του NATO, αλλά για να παρέχει αεροπορική κάλυψη στα υποβρύχια του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι επιλέχθηκε αυτός ο φτηνότερος και απλούστερος σχεδιασμός.

 

γιά τήν αντιγραφή 

Δ.Ν.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.