Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ.  
Δραματική ανατροπή σημειώθηκε στις αμερικανικές εκλογές και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, επικρατώντας της υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.
Η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο της και τον συνεχάρη για την εκλογή του.
Στην ομιλία του ο κ. Τραμπ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να ενωθούν, έπλεξε το εγκώμιο της Χίλαρι Κλίντον, υπογραμμίζοντας την προσφορά της στη χώρα, ενώ διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα για την πρόθεσή του να προωθήσει μεν τα συμφέροντα της Αμερικής, αλλά παράλληλα να έχει τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες που θέλουν το ίδιο.
Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Σε μια αξιοπερίεργη κίνηση ο διευθυντής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντεστα, κάλεσε τους δημοκρατικούς οπαδούς να «πανε σπίτι τους» σημειώνοντας ότι η δημοκρατική υποψήφια - που είναι πολύ πιθανό να λάβει τελικά περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο - προς το παρόν δεν προτίθεται να τοποθετηθεί δημόσια αποδεχόμενη την ήττα της. Ηταν μια ενέργεια που προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ, καθώς σε αρκετές καθοριστικές πολιτείες η διαφορά ήταν οριακή, αλλά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αναδείχθηκε μεγάλος νικητής.
Επικράτησε σε όλες σχεδόν τις αμφίρροπες πολιτείες και εξασφάλισε τουλάχιστον 288 εκλέκτορες, πιθανώς 304, υπερβαίνοντας την απαραίτητη πλειοψηφία. Η Χίλαρι Κλίντον έχει 215 εκλέκτορες και εάν κερδίσει, όπως αναμένεται, το Μέιν, τη Μινεσότα, και το Νιου Χάμσιρ, θα φθάσει στους 233.
Τα στοιχεία καταγράφουν αυξημένη συμμετοχή των ισπανόφωνων, μια δημογραφική ομάδα η οποία μετά τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατα των Μεξικάνων ψήφισε υπέρ της δημοκρατικής αντιπάλου του, αλλά προφανώς όχι στον βαθμό που ανέμεναν πολλοί.
Ο Τραμπ κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Λουϊζιάνα, τη Μοντάνα, το Τέξας, το Αρκανσο, το Κάνσας, τη Νεμπρασκα, τη Βόρεια και Νότια Ντακότα, τη Νότια Καρολίνα, την Αλαμπάμα, το Κεντάκι, την Ιντιάνα, την Οκλαχόμα, τη Δυτική Βιττζίνια, το Μισισιπι, το Τενεσί, το Αινταχο, τη Γιούτα, την Αιόβα, και την Αριζόνα.
Εως τώρα η Κλίντον έχει κερδίσει την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, το Ντέλαγουερ, το Ιλινόις, το Νιού Τζέρσει, το Ροντ Άιλαντ, το Βερμοντ, τη Χαβάη, την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπως και την πόλη της Ουάσιγκτον.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.