Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η υποδειγματική επιστολή της Μέρκελ στον θριαμβευτή Τραμπ


Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τραμπ, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι έχει πλήρη επίγνωση των κοινωνικών αλλά και γεωπολιτικών διακυβευμάτων.

Να η επιστολή της, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ:
Δεν υπάρχει χώρα με την οποία έχουμε τόσο στενή σχέση όσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όποιος κι αν ηγείται αυτής της αχανούς χώρας, με την τεράστια οικονομική της δύναμη, τις στρατιωτικές της προοπτικές, την πολιτιστική της επιρροή, φέρει μια ευθύνη που γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο.
Οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι το άτομο που θα φέρει αυτή την ευθύνη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Γερμανία και ΗΠΑ έχουν κοινές αξίες: Δημοκρατία, ελευθερία, σεβασμός για το νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και πολιτικών πεποιθήσεων. Στη βάση αυτών των αξιών, προσφέρω στον μελλοντικό πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, μια στενή συνεργασία.
Αν και στη σχέση της με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επιδείξει την ίδια προσήλωση στις παραπάνω αξίες, χαιρετίζω την προκαταβολική προσπάθεια της να επιβάλει ένα «κανονικό» πλαίσιο συνεργασίας με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ. Ποιος να το περίμενε ότι κάποια χώρα θα παρέδιδε μαθήματα στις ΗΠΑ για την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας....
Χωρίς της σιγουριά της αμερικανικής βοήθειας, η Ε.Ε οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διαφυλάξει την αξιακή κληρονομιά της και να αναζητήσει τον αυτόνομο βηματισμό της στο σύγχρονο κόσμο. Διαφορετικά, μετά από κάτι που τόσο μοιάζει με τη δεκαετία του '30 θα ακολουθήσει κάτι που θα μοιάζει με τη δεκαετία του '40...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.