Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Παζάρι : Το σχέδιο συμβιβασμού Ευρώπης και ΔΝΤ για το χρέος

tvxs.gr 14:17 | 08 Νοε. 2016
Μ’ έναν ακόμη «ευέλικτο», κατά την πάγια πρακτική της, συμβιβασμό επιχειρεί η Ευρώπη να κλείσει το μέτωπο του ελληνικού χρέους και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου - έναν συμβιβασμό που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μπήκε για πρώτη φορά στο τραπέζι στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup.

«Σιωπηρή συμφωνία» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα
Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο σε πρώτη φάση φάνηκε να συζητά ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, προβλέπει κλείσιμο της συμφωνίας και εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έως το τέλος του χρόνου και, ταυτόχρονα, μια παράλληλη μεν, σιωπηρή δε, «συμφωνία κυρίων» για την δρομολόγηση και των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Μια τέτοια συμφωνία, κατά την οποία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μεν και θα καθοριστούν μεταξύ των δανειστών αλλά δεν θα ανακοινωθούν, θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα με μικρή χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα δεν θα έπληττε και το πολιτικό - και πρωτίστως προεκλογικό - κύρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο που συζητείται...
συνέχεια
...προβλέπει χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου με ένα ποσό περί τα 5 με 6 δις ευρώ, ενώ πρόκειται για σχέδιο το οποίο έβαλε στο τραπέζι η ευρωπαϊκή πλευρά με ιδιαίτερη εμπλοκή της Κομισιόν.
Η στάση του Βερολίνου
Μέχρι στιγμής, η γερμανική πλευρά - δια του Σόιμπλε - φέρεται να μην έχει απορρίψει, αλλά ούτε και να έχει αποδεχθεί την εν λόγω προοπτική και οι σχετικές διεργασίες αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Για την ελληνική πλευρά, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι πέραν των επιμηκύνσεων των μεγάλων δανείων περιλαμβάνουν και το θέμα των στόχων για τα πλεονάσματα - ήτοι, της «δοσολογίας» της λιτότητας μετά το 2018 και τη λήξη του Μνημονίου.
Η απομόνωση του Σόιμπλε
Οι δε πληροφορίες περί του σχεδίου συμβιβασμού έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία κλιμακώνονται οι ανοιχτές πιέσεις των ευρωπαίων προς το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποδεχθεί τη λύση στο θέμα του χρέους. Ενδεικτικό επ' αυτών των πιέσεων είναι και το νέο μπαράζ δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο περί απομόνωσης του Σόιμπλε.
Η βερολινέζικη Tageszeitung του Βερολίνου επισημαίνει ότι «ο Σόιμπλε απομονώνεται ολοένα περισσότερο», παρατηρώντας ότι «εντός του Eurogroup το κάλεσμα για ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα γίνεται πιο ηχηρό». Παραθέτει, δε, δηλώσεις ευρωπαίου διπλωμάτη σύμφωνα με τις οποίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να έχει και τα δύο - το όχι στην αναδιάρθρωση και το ναι στη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post υπό τον τίτλο «Η πίεση στον Σόιμπλε από το Eurogroup εντείνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.