Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Tρόφιμα, φάρμακα και αγροτικά προϊόντα : Τό ισχυρό χαρτί των εξαγωγών


Ο αγροτοδιατροφικός τομέας και η φαρμακοβιομηχανία εξελίσσονται στο ισχυρό χαρτί των ελληνικών εξαγωγών, καθώς τα μεν φάρμακα συνεχίζουν να αποτελούν το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας – εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, ενώ οκτώ από τα είκοσι κυριότερα εξαγόμενα είδη της χώρας είναι τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι κατά πόσον τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα θα αντέξουν στις εντός και εκτός συνόρων πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο. Τα στοιχεία για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είναι μεν παρήγορα, αλλά δεν είναι απαραιτήτως αισιόδοξα, καθώς η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται στην εκρηκτική άνοδο των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώνεται σε...

 συνέχεια
...18,31 δισ. ευρώ έναντι 19,02 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Παρατηρείται δηλαδή μείωση κατά 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, εάν τον Σεπτέμβριο δεν καταγραφόταν σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 6,3% σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές στο εννεάμηνο καταγράφουν αύξηση 1,2%, ενώ στο οκτάμηνο υποχωρούσαν κατά 0,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ελληνικές εξαγωγές είχαν δεχθεί τόσο ισχυρές πιέσεις από τις αρχές του έτους, έτσι ώστε, παρά την αύξηση του Σεπτεμβρίου, έξι στους δέκα κλάδους να καταγράφουν ακόμη απώλειες σε επίπεδο εννεαμήνου.

Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας των επιχειρηματιών είναι η δήλωση της κ. Χριστίνας Σακελλαρίδη, προέδρου του ΠΣΕ: «Αν και τα στοιχεία των εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) προοιωνίζονται για νέο ιστορικό ρεκόρ σε επίπεδο αξίας κατά δεύτερο συνεχόμενο έτος και άνω των 18 δισ. ευρώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα επιδόσεις περιλαμβάνουν συγκρίσεις με περυσινές περιόδους μη κανονικότητας στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, όπως ήταν ειδικά το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος του 2015, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα. Αντίστοιχα, η εικόνα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας εξακολουθεί να επηρεάζεται ακόμη από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, τις εκτιμήσεις για την πορεία της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, σε συνάρτηση και με τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς και με επιμέρους συνθήκες σε κρίσιμες αγορές-στόχους για τα ελληνικά προϊόντα (Βρετανία, Ευρωζώνη, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.)». Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 3,6% το 2017, τούτο μεταφράζεται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1,5%.

Πλην των πετρελαιοειδών, που λόγω αξίας είναι πάντα στην πρώτη θέση, τα φάρμακα βρίσκονται στη δεύτερη θέση στον κατάλογο των κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της Ελλάδας, ενώ στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται το ελαιόλαδο, τα τυριά, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα βερίκοκα - κεράσια - ροδάκινα, το βαμβάκι.

Σε ό,τι αφορά τις κυριότερες αγορές-προορισμούς των ελληνικών προϊόντων, η Ιταλία παραμένει στην πρώτη θέση, ακολουθεί η Γερμανία, ενώ η Τουρκία που πέρυσι ήταν τρίτη έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση και τρίτη πλέον είναι η Κύπρος με τέταρτη τη Βουλγαρία. Νέες είσοδοι στη λίστα των 100 κυριότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα είναι το Τουρκμενιστάν, η Σενεγάλη, το Κουρασάο, η Κολομβία, η Μαλαισία, το Μπαχρέιν, το Λουξεμβούργο και οι Φιλιππίνες.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.