Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


tvxs.gr | 20 Δεκ. 2016
Τελευταία ανανέωση 21:37 | 20 Δεκ. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μια ματιά. 
1. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq. Δεν είναι τελικά ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο ο 23χρονος Πακιστανός που συνελήφθη από την γερμανική αστυνομία λίγη ώρα μετά τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Ο δράστης συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος, έχοντας αφήσει πίσω του 12 νεκρούς και 50 τραυματίες.
2. Μόλις λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ από τον Τούρκο αστυνομικό Μερτ Αλτιντάς, το τουρκικό καθεστώς έσπευσε να συνδέσει την επίθεση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ η Ρωσία έδειξε το Ισλαμικό Κράτος. Ποιός ήταν όμως ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα;
3. Η τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και η εκτέλεση του Ρώσου πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ από τον Τούρκο αστυνομικό στην Άγκυρα επανέφεραν στο προσκήνιο τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, σημαίνοντας συναγερμό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τι σηματοδοτούν οι δύο επιθέσεις για την Ευρώπη, τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και πως εξηγείται η «απουσία» των ΗΠΑ; Γιατί η δολοφονία Καρλόφ δεν θα οδηγήσει σε ρήξη Ρωσίας - Τουρκίας;
4. «Χωρίς συμφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα. Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον.
5. Επιμένοντας στη σκληρή γραμμή - και δείχνοντας ξανά πρόθεση να προκαταλάβει τις συλλογικές αποφάσεις - ο Σόιμπλε δήλωσε στην Die Zeit ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της, και προειδοποίησε ότι «το ευρώ θα διαλυθεί εάν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλαβε απάντηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη όμως, ο οποίος αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν την υποκρισία των δανειστών.
6. Ένα από τα καίρια διακυβεύματα στην κόντρα με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση κρίνεται αύριο το πρωί, με την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις.
7. Η «πτώση» του ΔΟΛ φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών. Την ίδια στιγμή απεργία από σήμερα στις 18.00 έως τις 18.00 την Τετάρτη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο Πήγασος.
8. Μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι η Αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει την έρευνα για την προειδοποιήσει ότι γνωστά τρόφιμα έχουν δηλητηριαστεί σκοπίμως με χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ και θα επανατοποθετηθούν στα ράφια, οι εταιρείες Coca-Cola, Nestlé και Unilever αποσύρουν τα επίμαχα τρόφιμα από όλα τα σημεία πώλησης τους. Ποιά είναι τα προϊόντα που αποσύρονται;
9. Σε κείμενο-απάντηση του στη κριτική που δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη» για την παράσταση του Γιώργου Κοτανίδη, «Ομπίντα», ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης, κατακεραυνώνει την εφημερίδα του ΚΚΕ για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θεατρικό έργο αλλά και για τα ιστορικά στοιχεία που επικαλείται.
10. Μία ακόμη χρονιά φτάνει στο τέλος της και το National Geographic κάνει την ανασκόπηση του, ενθυμούμενο τα 10 καλύτερα βίντεο με πρωταγωνιστές από το ζωικό βασίλειο, που είδαμε μέσα στο 2016.
* Σκίτσο του Στάθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.