Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Απόφαση σταθμός : Πρόστιμα σε τράπεζες που έδωσαν παράνομα στοιχεία δανειοληπτών σε εισπρακτικές

tvxs.gr | 18 Δεκ. 2016
Χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν, με δικαστικές αποφάσεις, σε δύο Τράπεζες, καθώς παράνομα μεταβίβασαν προσωπικά δεδομένα «κόκκινων» δανειοληπτών σε εισπρακτικές εταιρείες.
 
Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ενημερώσει γραπτώς τους δανειολήπτες για τη μεταβίβαση των προσωπικών τους στοιχείων σε συγκεκριμένη εταιρεία και οι δανειολήπτες με τη σειρά τους θα πρέπει να συναινέσουν. 
Και οι εισπρακτικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τους δανειολήπτες για την κατοχή των προσωπικών τους δεδομένων και για τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση η επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες είναι παράνομη. 
Εάν δεν έχει προηγηθεί αυτή η διαδικασία ο δανειολήπτης μπορεί να διεκδικήσει την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση για ηθική βλάβη η οποία το λιγότερο ανέρχεται στα 5.870 ευρώ.
Η πρώτη υπόθεση
Η πρώτη περίπτωση που απασχόλησε το δικαστήριο αφορούσε πιστωτική κάρτα. Ο κάτοχός της υπέγραψε την τυποποιημένη αίτηση στην οποία αναγραφόταν ότι συναινούσε να διαβιβαστούν τα προσωπικά του δεδομένα σε εισπρακτική εταιρεία. 
Ο κάτοχος της κάρτας καθυστέρησε μερικές δόσεις και ξεκίνησαν καθημερινά τηλεφωνήματα στο σταθερό και κινητό του τηλέφωνο από εισπρακτική εταιρεία στην οποία η Τράπεζα είχε διαβιβάσει τα προσωπικά στοιχεία του. Ο κάτοχος της κάρτας, παραπονέθηκε...
 συνέχεια
...κατ’ επανάληψη για τη μεταβίβαση των δεδομένων του και επισήμανε ότι η εταιρεία τα κατέχει παράνομα.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η διαρροή των απόρρητων προσωπικών του δεδομένων σε τρίτους χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, του προκάλεσε μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή και στράφηκε κατά της Τράπεζας διεκδικώντας το ποσό των 15.000 ευρώ γι' την ηθική βλάβη που υπέστη.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών στην υπ’ αριθμ. 3428/2016 απόφασή του επισημαίνει ότι ο όρος που αναφέρεται στην έντυπη τυποποιημένη αίτηση χορήγησης δανείου ή πιστωτικής κάρτας για μεταβίβαση των οικονομικών και άλλων δεδομένων του, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης παρέχει στην Τράπεζα «τη ρητή συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση» των προσωπικών του στοιχείων σε εισπρακτική εταιρεία. 
Για να γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων, πρέπει πρώτα η Τράπεζα να ενημερώσει για την πρόθεσή της αυτή το δανειολήπτη ή τον κάτοχο κάρτας και αυτός να συναινέσει για τη μεταβίβασή τους. Στη συνέχεια η εισπρακτική εταιρεία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως το δανειολήπτη ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων του και για το σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει.
Ως «συγκατάθεση» τονίζεται στη δικαστική απόφαση ορίζεται «η ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βούλησης, που εκφράζεται με τρόπο σαφή και εν πλήρη επιγνώσει, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που τον αφορούν». 
Το πρόστιμο
Υπέρ του κατόχου της κάρτας επιδικάστηκε το ποσό των 5.870 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Η δεύτερη υπόθεση
Η δεύτερη περίπτωση αφορά καταναλωτικό δάνειο 5.200 ευρώ. Η δανειολήπτρια, μόλις είχε χειρουργηθεί λόγω αιμαγγειώματος εγκεφάλου, με συνέπεια να έχει κρίσεις επιληψίας και «ψυχοσιόμορφες εκδηλώσεις» και μετά από κάποιο διάστημα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δόσεις του δανείου.
Και στην περίπτωση αυτή, η Τράπεζα χωρίς να την ενημερώσει και χωρίς η δανειολήπτρια να συναινέσει μεταβίβασε τα δεδομένα της σε εισπρακτική εταιρεία, η οποία άρχισε να τη βομβαρδίζει με κλήσεις στο σταθερό και κινητό τηλέφωνο για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων δόσεων. 
Το πρόστιμο
Τελικά, το Ειρηνοδικείο Αθηνών (απόφαση υπ’ αριθμ. 273/2016) επιδίκασε στη δανειολήπτρια 6.000 ευρώ για την ηθική βλάβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.