Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ήρθε ο χειμώνας!

Χειμώνας - ηλιοστάσιο
Andy Nelson/The Register-Guard via AP
Χειμερινό ηλιοστάσιο και επίσημη πρώτη του χειμώνα η 21 Δεκεμβρίου για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Οι νύχτες της Τρίτης προς Τετάρτη και της Τετάρτης προς Πέμπτη είναι οι δύο μεγαλύτερες του χρόνου.
Την ίδια στιγμή που ο χειμώνας ξεκίνησε εδώ, με τον ήλιο να φτάνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της ημέρας να φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Το φθινόπωρο, όταν ο Ήλιος φτάνει ισημερινό σημείο του το Σεπτέμβριο, υπάρχει περίπου ίση μέρα και νύχτα και σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της μέρας.
Όταν ο Ήλιος περάσει το νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α.
Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303.
Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Την εποχή του Χριστού το χειμερινό ηλιοστάσιο συνέβαινε στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά από την εποχή που το Ιουλιανό ημερολόγιο αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριάνο, επήλθαν αλλαγές.
Επιπλέον, αν και με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ., είχε θεσπιστεί το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, το έτος έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια.
Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του, και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν σημαντικό για όλους τους αρχαίους λαούς που λάτρευαν τον Ήλιο σαν θεό και είχαν καθιερώσει προς τιμή του διάφορες γιορτές.
Από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας, οι μεγάλες γιορτές που γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.