Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Προεδρικές εκλογές, αύριο, στήν Αυστρία (το αποτέλεσμα είναι αδύνατο να προβλεφθεί)

Ποιο ιταλικό δημοψήφισμα; Η μάχη της Αυστρίας
Κρίσιμη Κάλπη

tvxs.gr  | 03 Δεκ. 2016
Την Κυριακή οι Αυστριακοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Οι δύο υποψήφιοι είναι ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτης των Πρασίνων, και ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στον ακροδεξιό υποψήφιο, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το αποτέλεσμα είναι αδύνατο να προβλεφθεί. 
Οι δύο υποψήφιοι είχαν βρεθεί αντιμέτωποι για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Τότε είχε επικρατήσει οριακά ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, με μόλις 31.000 ψήφους ή 0,7%. Ωστόσο η ακροδεξιά προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η οποία έκανε δεκτή το αίτημα τους για επανάληψη των εκλογών εξαιτίας παρατυπιών στη διαδικασία της καταμέτρησης.
Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι...
 συνέχεια
...κάποιες χιλιάδες επιστολικών ψήφων καταμετρήθηκαν εκτός του οριζομένου χρονικού πλαισίου, χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία, σε μία πρακτική ωστόσο που γενικώς εφαρμοζόταν κατά το παρελθόν στις ψηφοφορίες. Η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ακυρώνεται.
Τότε ακόμη οι Βρετανοί δεν είχαν αποφασίσει την έξοδο από την Ευρώπη και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρόκειται για δύο ακόμη γεγονότα που ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και τον εθνικισμό που σημειώνει εκρηκτική άνοδο το τελευταίο διάστημα.
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία ήταν το Öxit, η αυστριακή εκδοχή του Brexit.
O Νόρμπερτ Χόφερ υποστήριξε την Παρασκευή πως όσοι τον κατηγορούν ότι επιδιώκει την αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ ζημιώνουν οι ίδιοι τη χώρα. Ο Χόφερ έχει δηλώσει πως η Αυστρία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για αποχώρηση από την ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο από την προεδρική εκλογή.
«Οι άνθρωποι που συνεχώς μιλάνε για το Öxit και κατηγορούν άλλους ότι ζημιώνουν τη χώρα μιλώντας περί του Öxit θα όφειλαν να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να σκεφτούν μήπως αυτοί είναι που ζημιώνουν την Αυστρία περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Χόφερ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του.
Έχοντας πίσω του μια αφίσα με το σύνθημα «Η πατρίδα σας χρειάζεται τώρα», ο Χόφερ πρόσθεσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίση και ότι δεν θέλει να εκχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες. «Δεν θέλω να είμαι ο κυβερνήτης της Αυστρίας», είπε, χωρίς να αποκλείσει ρητά τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ ή την αποχώρηση από αυτήν.
Παρότι ο ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) υπαναχώρησε σχεδόν αμέσως από την πρότασή του αυτή, ο αντίπαλός του στις αυριανές εκλογές, ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν τόνισε πως η αρχική του τοποθέτηση αποδεικνύει ότι ο Χόφερ είναι υπέρ του Öxit, της αυστριακής εκδοχής του Brexit.
Από την πλευρά του ο Βαν ντερ Μπέλεν έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία στη συνοικία Favoriten, που είναι γνωστή σε όλη την Αυστρία διότι φιλοξενεί πολλούς μετανάστες.
Η αυριανή εκλογική διαδικασία αφορά «την κατεύθυνση που θα πάρει η πατρίδα μας, η Αυστρία», καλώντας τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν ώστε να γίνει ένας πρόεδρος «του μεσαίου χώρου». «Θέλουμε η Αυστρία να παραμείνει σημαντικό μέλος της Ευρώπης;» ρώτησε τους υποστηρικτές του, που φώναξαν «ναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.