Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Παραμένει Πρωθυπουργός μέχρι...

...την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Ρέντσι...

Υπό το φόβο μιας πολιτικής κρίσης άνευ προηγουμένου και της αποσταθεροποίησης της ιταλικής οικονομίας μετά από το ηχηρό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ζήτησε από τον Ρέντσι να αναβάλλει την παραίτηση του για λίγες ημέρες μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2017. Ο Ρέντσι «με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκε το κάλεσμα Ματαρέλα, αλλά ξεκαθάρισε στο υπουργικό συμβούλιο πως αμέσως μετά παραιτείται», μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η απογευματινή συνάντηση Ρέντσι – Ματαρέλα, διήρκησε μόλις μισή ώρα και αμέσως μετά από την Ιταλική προεδρία δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση:
συνέχεια
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε απόψε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. 

Ο πρωθυπουργός έπειτα από την έκβαση του χθεσινού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε πως δεν κρίνει δυνατή την συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης και επιπλέον εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεδομένης της αναγκαιότητας για ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναβάλλει την παραίτησή του και να την υποβάλει μετά από την ολοκλήρωση» 

Νωρίτερα, διαρροές του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού ανέφεραν πως ο Ρέντσι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή, ανατρέπει τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι μετά από την ήττα στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και έπειτα από την ανακοίνωση παραίτησής του.

Οι πρωινές συνομιλίες του Ρέντσι με τον Ματαρέλα, ο οποίος έκανε λόγο για απαραίτητο «πολιτικό κλίμα γαλήνης και πολιτικού σεβασμού», οδήγησαν τον Ιταλό πρωθυπουργό να δεχθεί την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας να «παγώσει» την παραίτησή του έστω μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού που υπολογίζεται τις ερχόμενες ημέρες.

Η Ιταλία σε κάθε περίπτωση δείχνει να οδεύει προς μεταβατική κυβέρνηση με πιθανότερο εντολοδόχο πρωθυπουργό τον νυν υπουργό Οικονομίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Αποστολή του θα είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές αφότου εγκριθεί ο νέος εκλογικός νόμος - προοπτική που ικανοποιεί την Ευρώπη, η οποία αναμένει τα επόμενα βήματα της Ιταλίας...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.