Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Φόβοι γιά Μαρινόπουλο...

Τέλος η ενδιάμεση χρηματοδότηση του Μαρινόπουλου

Οι φόβοι που είχαν διατυπωθεί ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, ότι δηλαδή τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης του Μαρινόπουλο δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων της επιχείρησης για τον τελευταίο μήνα του 2016, φαίνεται ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν σε μια θετική δικαστική απόφαση μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη και να αποδεσμευθεί η προβλεπόμενη κύρια χρηματοδότηση, η οποία θα επιτρέψει πλέον την κανονική λειτουργία του. Χθες, στο ζήτημα υπήρξε και κυβερνητική παρέμβαση, μέσω κύκλων του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, η οποία φέρεται να προκάλεσε την ενόχληση των εμπλεκομένων πλευρών.
Οπως, λοιπόν, είχε γράψει η «Κ» στο φύλλο της 13ης Δεκεμβρίου 2016, τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ τελείωσαν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, ποσό συνολικού ύψους περίπου 8-10 εκατ. ευρώ, δεν θα καταβληθεί στους 10.800 εργαζόμενους του Μαρινόπουλου. Στους εργαζομένους, πάντως, έχει καταβληθεί εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών το Δώρο των Χριστουγέννων. Οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου θα συνεδριάσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και της ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των δεδουλευμένων τους, μέσω δηλαδή κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων του Μαρινόπουλου. Το τελευταίο «όπλο» σημειώνεται ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και από μεμονωμένους εργαζομένους, χωρίς να απαιτείται κάποια απόφαση συλλογικού οργάνου. Το σωματείο των εργαζομένων, πάντως, τηρεί για την ώρα χαμηλούς τόνους, ενώ κύκλοι του Σκλαβενίτη εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές.

Η μοναδική διαθέσιμη πηγή κεφαλαίων στην παρούσα φάση για τη λειτουργία των περίπου 70 καταστημάτων του Μαρινόπουλου, τα οποία τροφοδοτεί ο Σκλαβενίτης, είναι ο τζίρος που κάνουν αυτά τα καταστήματα. Πρόκειται δηλαδή για ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο Σκλαβενίτης προκειμένου να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων αυτών και μέρος των χρημάτων επιστρέφει στην εταιρεία ως πωλήσεις. Σημειώνεται δε ότι ο Σκλαβενίτης έχει διαθέσει και άλλα 15 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ενοικίων των καταστημάτων του δικτύου του Μαρινόπουλου, έτσι ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα εξώσεων.

Περισσότερο σύγχυση παρά έργο φαίνεται, εξάλλου, ότι προσέφεραν χθες οι διαρροές από το περιβάλλον του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. «Οι εργαζόμενοι της “Μαρινόπουλος Α.Ε.” δεν πρέπει να ανησυχούν, λόγω της καθυστέρησης καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης. Η καθυστέρηση αυτή, που οφείλεται στους δυστυχώς συνήθεις αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης, δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση, με όλες τις δυνάμεις της, θα προσπαθήσει, μια επιτυχής συμφωνία υπέρ 13.000 εργαζομένων και χιλιάδων προμηθευτών, να υλοποιηθεί», ανέφεραν κύκλοι του υπουργού. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν στην «Κ» νομικοί κύκλοι με άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, πρώτον δεν έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση, ώστε να καθυστερεί η καθαρογραφή της, δεύτερον, η τοποθέτηση χαρακτηρίζεται παρακινδυνευμένη, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και τρίτον, μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια παρέμβασης της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης και να αποβεί τελικώς σε βάρος της προσπάθειας εξυγίανσης του Μαρινόπουλου. 

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.