Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης...

«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, λίγο πριν...
ξεκινήσει η διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, όσο και για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό όπως και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 
 Σε συνέντευξή του σήμερα στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επισημαίνει ότι «η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», καθώς «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό». Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της». 
Στο Κυπριακό περιμένει ότι «όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση», προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν. Σήμερα το μεσημέρι, ο Σταϊνμάγερ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα τελέσουν από κοινού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες».
 Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες διατηρούν στενή φιλική σχέση, καθώς ήταν συμφοιτητές στη Γερμανία. Μετά τα εγκαίνια οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάγερ θα επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου ο Ν. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας πριν αυτός γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στις 17:30. Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών μετά το πέρας της οποίας, θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Αύριο το πρωί ο κ. Σταϊνμάγερ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.