Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Έκτακτο: Νεκρός στο Μιλάνο ο δράστης του Βερολίνου

Τελευταία εξέλιξη

tvxs.gr | 23 Δεκ. 2016
Τελευταία ανανέωση 12:06 | 23 Δεκ. 2016
Ένας άνδρας που πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο της Ιταλίας, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Πρόκειται για τον 24χρονο Τυνήσιο Αμρί Ανίς του οποίου έγγραφα και αποτυπώματα βρέθηκαν μέσα στο φονικό φορτηγό καθιστώντας τον βασικό ύποπτο για την επίθεση. 
Το ιταλικό πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε μέσα σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια τυπικής έρευνας της Τροχαίας στις 3.00 τα ξημερώματα στην πλατεία Ι Μάτζιο.
Ο ύποπτος φέρεται να έβγαλε όπλο από το σακίδιό του και πυροβόλησε τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας έναν ελαφρά. Φέρεται παράλληλα να φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ». Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά και τον σκότωσαν.

Όπως έγινε γνωστό ότι σε λίγη ώρα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, ενώ εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας δήλωσε πως οι γερμανικές αρχές είναι σε επαφή με τις ιταλικές.
Αμέσως μετά έγινε έρευνα στα πράγματά του όπου δεν βρέθηκαν καθόλου έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά του. Βρέθηκε, ωστόσο, ένα εισιτήριο τρένου που δείχνει ότι έφτασε στην Ιταλία από τη Γαλλία. 
Το πρωί, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε οπτικό υλικό που εικονίζει τον Αμρί να στέκεται έξω από τζαμί του Βερολίνου λίγες ώρες μετά το χτύπημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμρί είχε φωτογραφηθεί έξω από το ίδιο τζαμί στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίθεση. Φαίνεται λοιπόν να βρήκε καταφύγιο εκεί αμέσως μετά το χτύπημα. 
Ο νούμερο ένα καταζητούμενος
Ο Αμρί ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη. Σε βάρος του είχε εκδοθεί πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ενώ η Γερμανία προσέφερε 100.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό ή τη σύλληψή του.
Η γερμανική αστυνομία παρακολουθούσε τον Αμρί επί μήνες με την υποψία ότι σχεδίαζε ληστεία για την αγορά όπλων που θα χρησιμοποιούνταν σε επίθεση. Ωστόσο, η παρακολούθηση έληξε το Σεπτέμβριο, καθώς δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Το καλοκαίρι μάλιστα είχε προσπαθήσει να τον απελάσει. Το αίτημά του για άσυλο είχε απορριφθεί. Τελικά, ωστόσο, η απέλαση καθυστέρησε γιατί έπρεπε να εκδοθεί καινούργιο διαβατήριο επειδή η Τυνησία δεν τον δεχόταν. Το ταξιδιωτικό έγγραφο παραδόθηκε δύο ημέρες μετά την επίθεση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.