Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Προσπάθειες απεμπλοκής - δεν συνεδριάζει το Euro Working Group

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που έχει ανακύψει μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το πακέτο παρόχων και την αντίδραση της ευρωζώνης με το πάγωμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο επέμεινε στην άποψη, που είχε διατυπώσει από χθες, ότι δηλαδή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (έκτακτο βοήθημα προς συνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου) επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος και, παράλληλα, δεν φαίνεται να έχει αποδεχθεί, μέχρι τώρα, την πρόταση απεμπλοκής μέσω επιστολής του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, με την οποία η Ελλάδα θα δεσμεύεται για διόρθωση εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.
Νωρίτερα υπήρξαν σενάρια ακόμη και για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προκειμένου να αναζητηθεί λύση, κάτι πάντως που διαψεύδεται και από το Μαξίμου. Αυτό, ωστόσο, που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, εμμέσως πλην σαφώς, από το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαιώνεται ότι, σε αυτή τη φάση, δεν είναι προγραμματισμένη ούτε καν συνεδρίαση του Euroworking Group, δείγμα ότι η απόσταση μεταξύ των μερών παραμένει.
Πηγές του Μαξίμου εξέφραζαν την άποψη ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EWG ή Εurogroup. «Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» σημείωναν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Από το υπουργείο Οικονομικών σημείωναν, πάντως, ότι ουδεμία επιστολή Τσακαλώτου έχει σταλεί προς τους θεσμούς, κάτι όμως που δεν αποκλείεται να συμβεί, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει προϋπάρξει συμφωνία ως προς το περιεχόμενο της και τις κινήσεις της κυβέρνησης. 
kathimerini.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.