Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Μέρκελ: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο αλλά στο Eurogroup

Το μήνυμα
tvxs.gr | 16 Δεκ. 2016
Με το μήνυμα ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο, αλλά στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και στο Εurogroup», έκλεισε τις κοινές της δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ.

Η δήλωση αυτή δίνει και το στίγμα της στάσης της γερμανίδας καγκελαρίου στο ανοιχτό μέτωπο της αξιολόγησης - ένα μετωπο, που δυναμίτισε το πραξικόπημα Σόιμπλε με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση», δήλωσε χαρακτηιστικά η Ανγκελα Μέρκελ προσθέτοντας: «Εδώ, όμως, δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Έλληνας Πρωθυπουργός την κατάσταση.
Δεν είχαμε πάντοτε εύκολες συζητήσεις, όμως, οι συζητήσεις μας είναι πάντοτε ειλικρινείς. Είναι πάντοτε ανοιχτές και θέλουμε και οι δύο να επιτύχουμε αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό χαίρομαι που ο Αλέξης σήμερα είναι σε εμάς, στη Γερμανία και μπορώ να τον χαιρετίσω εδώ και που έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις
».

Ο έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι...
 συνέχεια
 «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους μας» προκειμένου να μην ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα αλλά και να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα «από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης».
«Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «προϋποθέτει σχέδιο, επιμονή, υπομονή, αλλά προϋποθέτει και γενναίες αποφάσεις. Γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα, αλλά να στείλουμε και ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο και ότι η κρίση αποτελεί οριστικά παρελθόν. Με δύο λόγια ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε πια μέρος της λύσης, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσο όμως και σε ό,τι αφορά και τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής μας».
Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα σηκώνει τεράστιο βάρος» και επεσήμανε ότι έχει δεχθεί «τεράστια επιβάρρυνση, με δεδομένη και τη συνολική κατάσταση στη χώρα» για να προσθέσει: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητούνται και τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, καθιστώντας σαφείς και τις θέσεις της Αθήνας.
Αναφερόμενος, δε, στη διόγκωση του λαϊκισμού και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία τόνισε για μαι ακόμη φορά ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Για το κυπριακό είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς φόβο για κανέναν κύπριο.
Μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.