Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

H απάντηση τού Μαξίμου στούς Financial Times...

To Μαξίμου εγκαλεί τους Financial Times για πολιτική σκοπιμότητα
Απάντηση
tvxs.gr 19:25 | 30 Δεκ. 2016
Aιχμηρή απάντηση, με βολές για πολιτική σκοπιμότητα και μονομέρεια δίνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε άρθρο των Financial Times που αμφισβητεί τον σεβασμό της κυβέρνησης προς τους ανεξάρτητους θεσμούς και αρχές και τη συγκρίνει με τα ακροδεξιά καθεστώτα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Η κριτική του άρθρου, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα των FT, βασίζεται πάνω στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και στην σύγκρουση που είχε ξεσπάσει τότε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Μαξίμου: Μονομέρεια στις πηγές
Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει ότι η «μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα» έχει ενοχλήσει «τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια». Και προσθέτει με νόημα ότι «η μονομέρεια των πηγών τους (των FT) θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είναι η εξής:
«Εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα δίνεται μία μεγάλη και καθημερινή μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, την μεγάλη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο. Για να εξαλειφθούν οι παράνομες και σκοτεινές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Για πρώτη φορά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι φορολογικές αρχές εργάζονται απερίσπαστες χωρίς άνωθεν εντολές, οι λίστες των φοροφυγάδων ελέγχονται, δίνεται μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα θαλασσοδάνεια αποτελούν απλώς κακό παρελθόν, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται: Υπεραπόδοση εσόδων, μείωση του λαθρεμπορίου και καταλογισμός ποινικών ευθυνών και προστίμων σε όσους παρανομούν.
Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω έχουν ενοχλήσει πολλούς: τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια.
Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι...
συνέχεια
...οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη για όλα αυτά. Η μονομέρεια, μάλιστα, των πηγών τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα.
Οι πολίτες όμως έχουν κρίση!
ΥΓ. Οι ερωτήσεις που εστάλησαν ελάχιστη ώρα πριν το δημοσίευμα προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι, πέρα από προσβλητικές, δεν άφηναν ούτε καν το χρονικό περιθώριο απάντησης… ».
Οι FT, ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος
Το άρθρο των Financial Times, υπό τον τίτλο «Ελλάδα: ένα ζήτημα ανεξαρτησίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ανατρέψει την απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα να ανατεθεί η διοίκηση της τράπεζας στον «επαγγελματία τραπεζίτη» Θεόδωρο Πανταλάκη. Επικαλείται μάλιστα πηγές σύμφωνα με τις οποίες κυβερνητικά στελέχη κανόνισαν με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, να δοθεί η διοίκηση στον «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά» Κωνσταντίνο Μακέδο.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή ήταν ευθεία πρόκληση προς τον Γιάννη Στουρνάρα, επικεφαλής της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδος. Στη συνέχεια αναφέρεται και στην έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ένα περιστατικό που ανησύχησε αξιωματούχους της ΕΚΤ και προκάλεσε ευρύτερους φόβους για την προθυμία του κράτους να κάνει χρήση εκφοβισμού για να περάσει το δικό του».
Οι Financial Times φιλοξενούν και δηλώσεις της Λίνας Νικολοπούλου που υποστηρίζει ότι ο πραγματικός στόχος της εφόδου ήταν ο σύζυγός της, ενώ δηλώσεις στην εφημερίδα έχουν κάνει επίσης μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος και ο επίτιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνος Βερέμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.