Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ο Δανειστής Πολ Καζαριάν, μιλώντας στο Spiegel αμφισβήτησε τό ύψος τού χρέους...

Πολ Καζαριάν: «Ελληνικό χρέος, το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα»
Ο Δανειστής

tvxs.gr  | 03 Δεκ. 2016
Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Πολ Καζαριάν, μιλώντας στο Spiegel θέτει το ζήτημα του πραγματικού ύψους του ελληνικού χρέους.

Όπως υπογραμμίζει το κριτήριο για τον προσδιορισμό του θα πρέπει να είναι το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος. Μάλιστα υποστηρίζει πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι το «μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα».
Σημειώνεται πως ο Πολ Καζαριάν είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης δανειστής της Ελλάδας μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Japonica Partners. Το 2012, όταν όλοι ήθελαν να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα η Japonica Partners προσέφερε 3 δις ευρώ. «Μυρίστηκε καλές δουλειές και μέχρι σήμερα δεν το μετάνιωσε», σχολιάζει το Spiegel.
«Ήταν η πιο κερδοφόρα επένδυση που έχω κάνει μέχρι τώρα», τονίζει ο Πολ Καζαριάν και υποστηρίζει πως «εάν υπολογίσει κανείς καλά το ύψος του ελληνικού χρέους, δεν ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ, αλλά το ανώτερο 71%». 
Η διαφορά έγκειται στον τρόπο υπολογισμού, που θα πρέπει να...
συνέχεια
...γίνει όχι με βάση όχι την ονομαστική αξία, αλλά τη χρονική αξία. «Δεν έχουν μόνο μειωθεί δραστικά οι τόκοι,  αλλά επιπλέον η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει τα χρέη της πολύ αργότερα, 10 χρόνια αργότερα αφότου συμφωνήθηκε».
Αναφερόμενος στα ελληνικά προγράμματα ο Καζαριάν αναφέρει πως οι δανειστές ωθούν τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα σε βαριά προγράμματα λιτότητας και αντιλαϊκές, συχνά αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις. Ως αντιπρότασα σε αυτή την τακτική ο μεγαλοεπενδυτής προτείνει η Ελλάδα να αποδείξει με βάσει τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες το πραγματικό ύψος του χρέους της. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο θα αποδεικνυόταν πως το χρέος της είναι μικρότερο των υπόλοιπων χωρών και έτσι δεν θα είχε πρόβλημα. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο θα κατέρρε η θέση πως «το χρέος είναι μη βιώσιμο», μια θέση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση ως απάντηση στα προβλήματα. Για αυτό το λόγο ο Καζαριάν εκτιμά πως η πρότασή του δεν πρόκειται να έχει απήχηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.