Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Tο απρόβλεπτo πόκερ των δανειστών...

Από την 5η του Δεκέμβρη στο… καλά Χριστούγεννα
Tvxs Ανάλυση  | 01 Δεκ. 2016
Τρία στρατόπεδα, τρεις διαφορετικές γραμμές και η -μόνιμη- αγωνία ενός «συμβιβασμού κορυφής» σε βάρος της Ελλάδας συνθέτουν το, απρόβλεπτης ακόμη έκβασης, πόκερ των δανειστών για το χρέος και την αξιολόγηση τέσσερα 24ωρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της 5ης Δεκεμβρίου στο Eurogroup.

Τα τελευταία αυτά 24ωρα της διαπραγμάτευσης περνούν μέσα από ένα μπαράζ προειδοποιητικών μηνυμάτων και εκατέρωθεν διαρροών, με όλους τους οιωνούς να συγκλίνουν στο ότι το σίριαλ δεν θα κλείσει στο Eurogroup της Δευτέρας ακόμη κι εάν υπάρξει προοίμιο πολιτικής συμφωνίας.

Παράταση χρονοδιαγράμματος πέραν της 5ης Δεκεμβρίου
Το κλειδί, άλλωστε, του τελικού συμβιβασμού εξακολουθεί να κρατά στα χέρια του το ΔΝΤ και το γεγονός και μόνον ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα δεν θα μετάσχει η Κριστίν Λαγκάρντ μάλλον προεξοφλεί ότι το θέμα της ενεργού εμπλοκής ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να κλείσει -στην καλύτερη περίπτωση- πριν από τα τέλη του έτους.
Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος, άλλωστε, επιβεβαίωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι είναι πιθανή η σύγκλιση νέου, έκτακτου Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ δείχνει ότι μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Τρεις γραμμές στους δανειστές
Μέχρι στιγμής, πάντως, τα δεδομένα και οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δανειστές είναι μάλλον «διασπασμένοι» στα τρία και πως όλα θα εξαρτηθούν από τη μορφή του συμβιβασμού που θα επέλθει- εάν επέλθει- μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.
Η Κομισιόν εμφανίζεται στην πιο μετριοπαθή και «φιλελληνική» γραμμή, καθώς το εμπιστευτικό έγγραφο του ΜΝΙ τη φέρει πρόθυμη να αποδεχθεί μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 2% μετά το 2018...
 συνέχεια
Στον αντίποδα, το Βερολίνο επιμένει στα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5% - όπως επαναβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -, επιμένοντας όμως παράλληλα και στην αδιαπραγμάτευτη θέση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει πλήρως, και με χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα.
Τα πλεονάσματα και οι «σκληρές μεταρρυθμίσεις»
Το Ταμείο από την πλευρά του εξακολουθεί να θεωρεί ανέφικτα τα πλεονάσματα του 3,5%, ζητά μείωση του στόχου στο 1,5% μετά το 2018, κι εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό ζητά να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό με πρόσθετα σκληρά μέτρα από την Ελλάδα – μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Ενδεικτικό επ’ αυτών των απαιτήσεων είναι και το έγγραφο της Κομισιόν που επισημαίνει ότι συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, με την όποια συμφωνία -είτε διετή, είτε τετραετή- θα συνοδευθεί και από το αίτημα προς την Ελλάδα για «πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις».
Το «κλειδί» στα χέρια του ΔΝΤ
Κατά το ίδιος έγγραφο, πάντως, υπάρχει και μια ισχυρή ομάδα εντός του ΔΝΤ που συνιστά μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα -προοπτική, η οποία είναι και η πλέον επιθυμητή από την Αθήνα έστω κι εάν αυτό δεν ομολογείται επισήμως από την κυβέρνηση.
Καθ΄ότι όμως η επιθυμία του Σόιμπλε είναι η ακριβώς αντίθετη, η έσχατη γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ότι δεν θα αποδεχθεί προσδιορισμό πρόσθετων μέτρων μετά το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5%.
Υπό αυτά τα δεδομένα, εντείνεται η πίεση των Βρυξελλών προς την Αθήνα να κλείσει τη συμφωνία για την αξιολόγηση έως το βράδυ της Κυριακής -τίποτα, όμως, δεν θεωρείται ακόμη δεδομένο και κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν σταθερά στο ΔΝΤ: «Το Ταμείο είναι εκείνο που οφείλει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει- να μπει ή όχι στο πρόγραμμα. Για εμάς, ό,τι κι εάν επιλέξει, δεν υπάρχουν νέα μέτρα», δήλωνε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος.
Ως εκ τούτου, κι έως ότου εκπέμψει «σήμα» και στίγμα προθέσεων το Ταμείο, όλα παραμένουν ανοιχτά.
Με το πλέον αισιόδοξο στίγμα, πάντως, μέχρι στιγμής να έρχεται από τις αγορές που οδηγούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014 δείχνοντας ότι, παρά το θολό τοπίο, προεξοφλούν συμβιβασμό και συμφωνία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.