Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Η επέτειος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο (Φωτογραφίες)

Εορτασμός


tvxs.gr 19:16 | 24 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:08 | 24 Ιουλ. 2016
Πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη δήλωσή του στο πλαίσιο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της 42ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο μιας λιτής τελετής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των πολιτικών αρχηγών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά, Βασίλη Λεβέντη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Σταύρου Θεοδωράκη, Πάνου Καμμένου, Βασίλη Λεβέντη, καθώς και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε με τον τρόπο που αρμόζει το κορυφαίο αυτό γεγονός και πρωτίστως με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και παρόντες τους αντιστασιακούς, οι οποίοι εκπροσωπούν τη ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην πατρίδα την 24η Ιουλίου του 1974.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, και σημείωσε ότι ο εορτασμός μας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους έχει διττό συμβολισμό:
«Πριν από όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία "όκωσπερ τείχεος". Δοθέντος ότι όταν στον Τόπο μας καταλύθηκε η Δημοκρατία βιώσαμε πραγματικές τραγωδίες, οι οποίες στοίχισαν ακόμη και τμήμα του Εθνικού μας Κορμού. Πρόσφατη απόδειξη η μαρτυρική Κύπρος, στην οποία σύμπας ο Ελληνισμός συμπαρίσταται και θα συμπαρίσταται ως την τελική της δικαίωση. Κι ακόμη τούτο: Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που την σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες.





Μετά από τη διακοπή των τελευταίων πέντε ετών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε ξανά για την επέτειο ωστόσο, η τελετή τιμής και μνήμης, ήταν λιτή, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΠτΔ. 
Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ έφθασαν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δίνουν το παρών άνευ συζύγων.
Στη συνέχεια έφτασε στον χώρο της δεξίωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλος.
Κατά την προσέλευσή του έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής.
Το πρωί ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος βασανίστηκε σκληρά από τη χούντα των συνταγματαρχών και στη συνέχεια επισκέφτηκε το κρατητήριο «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου της Aντιδικτατορικής Δημοκρατικής Aντίστασης, όπου εκτίθενται ντοκουμέντα της εποχής και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.
Ήταν ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να δώσει τέλος στην ζοφερή επταετία και ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Οι 60 πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τη διπλή αξιολόγηση...

Η ανησυχία αυξάνεται καθώς άπαντες γνωρίζουν πως αυτήν τη φορά τα πράγματα στην Ευρώπη δεν θα είναι όπως πριν.

"Πρέπει μέσα σε...
60 ημέρες όλα να είναι έτοιμα για μια διπλή αξιολόγηση", εξηγεί διπλωματική πηγή στο capital.gr περιγράφοντας την κατάσταση που θα ισχύσει στο σενάριο Α, ήτοι στο σενάριο εκείνο που προβλέπει την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη υποδόση στις 15 Σεπτεμβρίου κι ενώ θα έρθουν ξανά οι θεσμοί στην Αθήνα.

Μετά ακολουθεί η ολοκλήρωση της δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης, έως το τέλος Οκτωβρίου.
Το ζήτημα είναι και εξόχως πολιτικό διότι αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα το διαχειριστεί όλο αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

"Αντοχές δεν υπάρχουν, ούτε ανοχή για μια νέα ελληνική περιπέτεια", εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές στις Βρυξέλλες. Και καταμετρούν τα μέτωπα: το Brexit, τους δημοσιονομικούς/τραπεζικούς τριγμούς στην Ιβηρική χερσόνησο και την Ιταλία, το προσφυγικό, αλλά την τρομοκρατία, που έδειξε τα δόντια της με τη νέα τρομακτική τροπή που έλαβε η "τυφλή" επίθεση στη Γαλλία, αλλά και τα νέα δεδομένα λόγω Τουρκίας.

"Η Ελλάδα καλά θα κάνει να παραμείνει στη γωνία του κάδρου", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Η διαχείριση όλων αυτών των πληγών απαιτεί από τους "θεσμούς" να επικεντρώσουν αλλού τις δυνάμεις τους, αλλά και τον χρόνο που έχουν για πολιτικές διαβουλεύσεις, αναφέρουν κύκλοι των "θεσμών" στις Βρυξέλλες.

Ορόσημο είναι ουσιαστικά ο Οκτώβριος, καθώς τότε λήγει το "τελεσίγραφο" για την κατάθεση της αίτησης βάση του άρθρου 50 της συνθήκης της Ε.Ε. για την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση χρονοκαθυστέρησης της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα περιέχει το Μεσοπρόθεσμο ακόμα και για τον Σεπτέμβριο. Τότε, άλλωστε, υπολογίζει το υπουργείο Οικονομίας να καταθέσει τα "πακέτα" με τις δικές του εκκρεμότητες αλλά και με το σχέδιο ανάπτυξης, που παραμένει "άφαντο".

Τώρα, ποιά είναι τα μεγάλα μέτωπα που καλείται να κλείσει η κυβέρνηση:

Καταρχάς, η προώθηση των παρεμβάσεων στις τράπεζες, στο ΤΧΣ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (χωρίς καν περιθώριο αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο), η ταχύτερη προώθηση των ιδωτικοποιήσεων με την ενεργοποίηση του νέου Υπερταμείου, αλλά και η προώθηση του σχεδίου ταχύτερης αδειοδότησης των επιχειρήσεων για τη διενέργεια επενδύσεων.

Στα βασικά τους "προαπαιτούμενα" είναι και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με βασικό αίτημα την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, που θα πρέπει να γίνει με όχημα τις συστάσεις της Επιτροπής Σοφών. Μάλιστα, οι "θεσμοί" αντιτίθενται και σε όποια κίνηση "αναστροφής" των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, όπως είναι αυτή που προβάλλει η κυβέρνηση για τον βασικό μισθό...
 

Ο πατέρας παίζει ρόλο-«κλειδί» στην ανάπτυξη των παιδιών του

Νέα μελέτη μαρτυρεί ότι ο πατέρας αποτελεί σημείο αναφοράς για τα τέκνα του σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, τη γνωστική ανάπτυξη αλλά και τις κοινωνιικές δεξιότητές τους
Ο πατέρας παίζει ρόλο-«κλειδί» στην ανάπτυξη των παιδιών του
Ο πατέρας παίζει τελικά σημαντικότερο ρόλο από ό,τι πιστευόταν τόσο στη γλωσσική και γνωστική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών του



Ο πατέρας παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού του από ό,τι φανταζόμασταν - από τη γλώσσα και τη γνωστική ανάπτυξη κατά τη βρεφική ηλικία ως τις κοινωνικές δεξιότητες στο δημοτικό σχολείο -, σύμφωνα με νέα ευρήματα ειδικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU).

Τα στοιχεία αυτά παρέχουν μερικές από τις πιο πειστικές ενδείξεις ως σήμερα σχετικά με τη σημασία που έχει ο πατέρας στην εξέλιξη των παιδιών του. Τα καινούργια ευρήματα δημοσιεύθηκαν online σε δύο επιστημονικά περιοδικά, τα «Early Childhood Research Quarterly» και «Ιnfant and Child Development».

Βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πατρική επίδραση

«Υπάρχει επί μακρόν η ιδέα που βασίστηκε σε παλαιότερες έρευνες σχετικά με το ότι οι πατεράδες δεν έχουν άμεση επίδραση στα παιδιά τους, ότι με κάποιον τρόπο δίνουν τον τόνο στο σπίτι αλλά οι μαμάδες είναι εκείνες που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη των παιδιών» ανέφερε η Κλερ Βάλοτον, αναπληρώτρια καθηγήτρια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Ωστόσο τα νέα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι πατεράδες έχουν πράγματι άμεση επίδραση στα παιδιά τους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 730 οικογένειες οι οποίες συμμετείχαν σε δημοσκόπηση στο πλαίσιο προγραμμάτων παρέμβασης στην πρώιμη παιδική ηλικία - ονομάζονται Early Head Start programs - που τρέχουν σε 17 περιοχές των ΗΠΑ, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση του στρες αλλά και προβλημάτων ψυχικής υγείας των γονέων, όπως η κατάθλιψη, στα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι το στρες των γονέων καθώς και τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν την αλληλεπίδρασή τους με τα παιδιά τους και τελικώς την παιδική ανάπτυξη.

Μεγαλύτερη επιρροή στη γλωσσική ανάπτυξη των αγοριών

Οπως προέκυψε, το στρες του πατέρα είχε επιβλαβή επίδραση στη γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών όταν εκείνα ήταν δύο μέχρι τριών ετών, ακόμη και όταν ελήφθη υπόψη η επιρροή της μητέρας στα παιδιά. Η πατρική επίδραση μάλιστα φάνηκε να είναι διαφορετικής βαρύτητας ανάλογα με το φύλο του παιδιού: ήταν για παράδειγμα μεγαλύτερη σε ό,τι αφορούσε τη γλωσσική ανάπτυξη των αγοριών σε σύγκριση με των κοριτσιών.
Ενα άλλο εύρημα-«κλειδί» ήταν πως η κατάσταση της ψυχικής υγείας του πατέρα είχε παρόμοια σημαντική επίδραση στα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών βρεφικής ηλικίας με εκείνη της μητέρας. Επιπλέον η ψυχική υγεία του πατέρα είχε και μακροπρόθεσμη επίδραση, οδηγώντας σε διαφορές στις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών (όπως ο αυτοέλεγχος και η συνεργασία) όταν αυτά έφθαναν στην πέμπτη τάξη του δημοτικού. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα του πατέρα κατά τη βρεφική ηλικία των παιδιών είχαν μεγαλύτερη επίδραση στις κοινωνικές δεξιότητές τους αργότερα στη ζωή τους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμπτώματα της μητέρας.
Τα καινούργια αποτελέσματα συμβάλλουν στη μικρή ακόμη αλλά ολοένα αυξανόμενη συλλογή μελετών που επιβεβαιώνουν την επίδραση του πατέρα στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών του. Αποδεικνύεται συνεχώς ότι ο πατέρας δεν είναι αρκετό να είναι μόνο παρών στο σπίτι και στη ζωή των παιδιών του, πρέπει να δουλεύει καθημερινά τη σχέση του μαζί τους, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο «Early Childhood Research Quarterly».

Οι πατεράδες πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο

Οπως επισήμανε η Ταμέσα Χέργουντ, κύρια συγγραφέας της δεύτερης μελέτης στο «Infant and Child Development», πρέπει και οι πατεράδες εκτός από τις μητέρες να περιλαμβάνονται στις έρευνες που αφορούν τους γονείς καθώς και στα προγράμματα και στη νομοθεσία οικογενειακής παρέμβασης.
«Πολλές υπηρεσίες που ασχολούνται με την οικογένεια προσπαθούν να πείσουν τους πατεράδες να εμπλέκονται περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών τους, αλλά στο κομμάτι της επίδρασής τους στην κοινωνική ανάπτυξη των τέκνων τους μάλλον δεν έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος» σημείωσε η Χέργουντ, ερευνήτρια στο Τμήμα για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και τη Μελέτη της Οικογένειας του MSU. «Οταν οι αρμόδιες υπηρεσίες μιλούν με τον πατέρα, το βάρος δεν πρέπει να πέφτει μόνο στην οικονομική στήριξη των παιδιών. Ο πατέρας πρέπει να είναι εκεί για το παιδί του, να σκέφτεται πως το στρες ή η κατάθλιψη που βιώνει μπορεί να επηρεάσει το παιδί του. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε στην ανάπτυξή τους, χρειάζεται να έχουμε μια συνολική εικόνα της οικογένειας, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται εξίσου η μητέρα και ο πατέρας».

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                  από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (24.07.16)

Δεξιόστροφη ανάλυση από τον Νικολακόπουλο... (γιά την 42η επέτειο της Δημοκρατίας)

Η ΕΡΤ είχε καλεσμένους τρεις καθηγητές πολιτικής επιστήμης, για να σχολιάσουν την επέτειο από τα 42 χρόνια της αποκατάστασης της Δημοκρατίας – ή την «εγκατάσταση» της, όπως μάλλον είναι πιο σωστό, όπως παρατήρησε ένας εξ’ αυτών, καθώς θα ήμασταν για κλαματα αν λεγαμε, πως αποκαταστήσαμε την προχουντικη δημοκρατία.

Ο Νικολακόπουλος είδε την «αποκατάσταση» κάτω από πολύ δεξιό πρίσμα, καθώς έπλεξε το εγκώμιο του – εθνάρχη χωρίς λαό, όπως τον χαρακτηρίζει το ιστορικό αφήγημα της Εφημερίδας των Συντακτών – Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Δεν είπε λέξη για την «δοτή» εξουσία, την ορκωμοσία του από τον πρόεδρο της Χούντας Γκιζίκη. Τα...
«επιτεύγματα» του ανέφερε μόνο: την νομιμοποίηση του ΚΚΕ, το δημοψήφισμα για τη μοναρχία, το «προοίμιο» της ένταξης μας στην τότε ΕΟΚ.

Αλλά, αγαπητέ Ηλία, αν δεν ερχόταν ο Καραμανλής τον Ιούλιο του ‘74 και πρωθυπουργός γινόταν – όπως είχε αρχικά προταθεί – ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δεν θα νομιμοποιούσε το ΚΚΕ; Κι όχι μόνο ο Κανελλόπουλος, αλλά κι ο οποιοσδήποτε απο την λεγόμενη παλαιά πολιτική φρουρά αν ερχόταν δεν θα έκανε το ίδιο; Ήταν δυνατόν να ημασταν Δημοκρατία Ευρωπαική και να είχαμε κόμματα εκτός νόμου;

Επίσης, ποιος δεν θα έκανε, από όλους τους άλλους, δημοψήφισμα, για να διώξει τον βασιλιά, όταν αυτό το είχε κάνει ήδη η ίδια η χούντα;

Όσον αφορά την ΕΟΚ, άστα. Είναι μεγάλος μπελάς και θέλει μεγάλη κουβέντα...

N-N 

Γιά τή σημερινή 42η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας Παυλόπουλος: Oφείλουμε όλοι...

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί για τον εορτασμό της 42ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια έφτασε στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την προσέλευση του Προέδρου της Δημοκρατία στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στη συνέχεια χαιρέτισε τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής.

Στη σημασία της σημερινής ημέρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε υπερασπιζόμενοι το ιδεώδες της Δημοκρατίας».

Την απογοήτευσή του για την καταπάτηση των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων 42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο γ.γ. του Κ.Κ.Ε Δ.Κουτσούμπας.
Στην ομοψυχία και την πολιτική συνεννόηση που οδήγησαν τη χώρα στην ομαλότητα αναφέρθηκε η κα Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς,  μπορούμε  να δουλέψουμε ενωμένοι, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, για μια νέα μεταπολίτευση, για  να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια και να δώσουμε ξανά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες προοπτική, ελπίδα και αξιοπρέπεια.»
Από την άλλη για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Ελλάδα τη μεγάλη κρίση που τη μαστίζει, είναι η εθνική ενότητα αλλά και αλήθεια ως βασική προϋπόθεση συλλογικής αυτογνωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
«Γιορτάζουμε σήμερα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα γιορτής και ταυτόχρονα μια ημέρα περισυλλογής. Είναι μια ημέρα γιορτής για να ενθυμούμαστε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του λαού και το έργο του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή, οποίος αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Είναι όμως και ημέρα περισυλλογής για το πώς η δημοκρατία στη χώρα μας μπορεί να ριζώσει περισσότερο, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά οικονομική κρίση και πώς μπορούμε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

kathimerini.gr

Η Ελλάδα, καταφύγιο για τα κρουαζιερόπλοια


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλή καταφύγια σε ελληνικά λιμάνια και μαρίνες βρίσκουν κρουαζιερόπλοια, σκάφη αναψυχής και πολυτελείς θαλαμηγοί μετά το νέο πλήγμα που επήλθε στην τουριστική οικονομία της Τουρκίας από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά.
Οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων αντέδρασαν άμεσα, μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, αντικαθιστώντας τουρκικά λιμάνια με ελληνικά στα δρομολόγιά τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επέλεξαν ακόμη και προορισμούς άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα, την Ιταλία.
Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι τουλάχιστον επτά ελληνικά λιμάνια υποδέχθηκαν ή θα υποδεχθούν περισσότερους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που οι ιδιοκτήτριες εταιρείες αποφάσισαν να σταματήσουν τα δρομολόγιά τους προς λιμάνια της γειτονικής χώρας για λόγους ασφαλείας.
Τα λιμάνια αυτά είναι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, των Χανίων, της Ρόδου της Σάμου και της Χίου. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής και πολυτελών θαλαμηγών ιδιοκτησίας ξένων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων και Τούρκων, απέπλευσαν από τουρκικές μαρίνες και ελλιμενίζονται πλέον σε ελληνικές μαρίνες, κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Πάντως, ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρουαζιέρας στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κάνει λόγο για συγκυριακά οφέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανόπουλο, σε μια τόσο ρευστή κατάσταση είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ειδικά όταν συντρέχουν λόγοι όπως ο απόηχος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και οι επικείμενες συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με βάση τα παραπάνω, εκτιμά ότι πολλά θα αλλάξουν τουριστικά στο άμεσο μέλλον και γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, ακόμη και σε επίπεδο παροχής κινήτρων, για να διατηρήσει το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας.
Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανόπουλος υπογραμμίζει ότι η γειτονική χώρα θα αργήσει πολύ να επανέλθει και στην ουσία η Ελλάδα μένει μόνη ως χώρα-προορισμός σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή. Με ό,τι αυτό, βεβαίως, συνεπάγεται για τις δυνατότητες που διανοίγονται.
Το αεροδρόμιο
Ενα άλλο θέμα, το οποίο τελεί υπό εξέταση, έχει να κάνει με την απώλεια της Κωνσταντινούπολης ως του σημαντικότερου αεροπορικού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο για την κρουαζιέρα. Αυτό που αποτελεί ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι κατά πόσον μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία το «Ελ. Βενιζέλος» ή και κάποια άλλα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, με παρακείμενα λιμάνια, ώστε να καρπωθούν εποχιακό homeporting σε αυτή τη συγκυρία.
Γενικότερα, ο κ. Στυλιανόπουλος σημειώνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο Ιόνιο, που βρίσκεται στην «υγιέστερη» ρότα της Αδριατικής, και γενικά ότι χρειάζεται νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την αντιμετώπιση προκλήσεων που δεν θα είναι βραχυπρόθεσμες. Αυτό είναι, κατά την άποψή του, το βασικό ζητούμενο σε αυτή τη φάση, από στρατηγικής απόψεως.
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Μαρινών Ελλάδος Σταύρος Κατσικάδης επιβεβαιώνει ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καταγράφηκε μαζική φυγή σκαφών αναψυχής και πολυτελών σκαφών από τις μαρίνες της γειτονικής χώρας. Οπως τονίζει, μετακινήθηκαν προσωρινά σε ελληνικές μαρίνες, κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Μεταξύ των ιδιοκτητών των σκαφών και θαλαμηγών ήταν και πολλοί Τούρκοι που μετακίνησαν τα σκάφη τους στη χώρα μας, κυρίως για προφανείς λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, και ο κ. Κατσικάδης –όπως και όλοι οι θεσμικοί τουριστικοί παράγοντες– θεωρεί ότι, πέραν των όποιων πρόσκαιρων οφελών, το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης κρίσης στην Τουρκία και της αρνητικής εικόνας που μπορεί να δημιουργηθεί για την ευρύτερη περιοχή δεν ευνοούν ούτε την Ελλάδα στο μέτωπο του θαλάσσιου τουρισμού.
Και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αναληφθούν περισσότερο στρατηγικές πρωτοβουλίες, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει περισσότερο μεσοπρόθεσμα τις δυνατότητες που φαίνεται να δημιουργούνται.
  kathimerini.gr

Εφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στο σπίτι του Α. Βγενόπουλου

Σε έφοδο στο σπίτι του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και 4 συνεργατών του για να κατασχέσουν στοιχεία σχετικά με ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προχώρησε η οικονομική εισαγγελία.
Σύμφωνα με πληροφορίες , η εντολή για έρευνα δόθηκε από τον προϊστάμενο των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου και οι εισαγγελείς Έλένη Τουλουπάκη, Γ. Καλούδης και Χρ. Ντζούρας εδώ και ενάμιση μήνα  διενεργούν έρευνα σχετικά με τυχόν σχέσεις του  Ανδρέα Βγενόπουλου με διακίνησης παράνομου χρήματος.
Η έρευνα ξεκίνησε με βάση  νομίμως καταγεγραμμένες συνακροάσεις οι οποίες παραδόθηκαν στην Εισαγγελία προ δυο μηνών από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο έρευνα που διενεργούσε (η Κεφαλαιαγορά) για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου ΜΙΓ το 2011. 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς κατάσχεσαν  έγραφα και αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών τα οποία τώρα θα μελετήσουν και θα αξιολογήσουν πριν προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της έρευνας.
Ηδη ο επιχειρηματίας ερευνάται για τα ίδια αδικήματα (ξέπλυμα και φοροδιαφυγή) σε  άλλη ανεξάρτητη δικογραφία με βάση την περίφημη λίστα περί ενδεχόμενης φοροδιαφυγής των 65 ΨΔ και το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες του μέχρι του ποσού των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Προχθές επίσης με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ξεκίνησε από την αρχή  η ποινική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του επιχειρηματία σχετικά με την υπόθεση της Λαικής Τράπεζας Κυπρου. 
Η εκ νέου έρευνα  διατάχθηκε με αφορμή την προσκόμιση νέων στοιχείων , όπως των  αναφορών πρώην βουλευτών και συγκεκριμένα  των Γιάννη Τσιρώνη και Νίκου Σηφουνάκη.
Οι δικογραφίες μετά την ανάσυρσή τους από το αρχείο διαβιβάστηκαν ήδη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο τους από αρχή.
kathimerini.gr