Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Υποτελείς δογματικού οικονομικού καλβινισμού...

«Κρυφτούλι για την επιστροφή του κουαρτέτου», επιγράφεται στην «Εφ.Συν.» του τριημέρου, 6-8/1, ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, του Κώστα Μοσχονά, με...
υπέρτιτλο: «Ορόσημο η σύνοδος στις 26 Ιανουαρίου»∙ αναφορά στη σύνοδο της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Από την οποία, όμως, δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά, ιδίως ως προς το πρωτεύον και καθοριστικό θέμα της αξιολόγησης. Καθώς:
 συνέχεια
Ηδη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσδιόρισε το βεληνεκές της συνόδου: «Η σύνοδος της 26ης Ιανουαρίου θα είναι μία ευκαιρία να εκτιμήσουμε την κατάσταση».

Ενώ, το σημαντικότερο, ο «πρωθιερέας» της κεντρικής ευρωπαϊκής οικονομικής σχεδίασης, «ο γνωστός… ύποπτος», όπως τον χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «θεωρεί ότι η σύνοδος της 26ης Ιανουαρίου είναι μια ευκαιρία να στριμώξει για τα καλά την ελληνική πλευρά, τόσο προς παραδειγματισμόν όσο και για λόγους αρχής».

Μάλιστα, «παραδειγματισμός»∙ να φοβερίζουν με μας κάποιους άλλους, αλλά και «λόγοι αρχής»∙ δεν ξέρω πόσο υπάρχουν λόγοι αρχής αμετακίνητοι στην πολιτική, όμως, προφανώς, αυτοί, όπως ο Σόιμπλε, που τους επικαλούνται, κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν!

Το θέμα όμως είναι ότι και τα δύο, και ο «παραδειγματισμός» και οι «λόγοι αρχής», είναι πιο κοντά στα πολιτικά και τα θρησκευτικά δόγματα και λιγότερο κοντά στις λεγόμενες ανοιχτές, δημοκρατικές κοινωνίες, του διαλόγου και του συμβιβασμού.

Διότι και τα δύο, παραδειγματισμός και λόγοι αρχής, έχουν χαρακτήρα τιμωρητικό –μην πω εκδικητικό– που δεν προσιδιάζει σε δημοκρατικές, διαλεκτικές λειτουργίες, αντίθετα τις πλήττει ευθέως ή, το λιγότερο, τις υπονομεύει.

Φοβάμαι, πως όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως των μνημονίων, αλλά και πρωτύτερα, πέρα από τα λάθη και τις παραλείψεις των κυβερνήσεών μας, που ουδείς, νομίζω, αρνείται, είμαστε υποτελείς ενός οικονομικού και πολιτικού καλβινισμού, ισοπεδωτικού και απόλυτου∙ ενός καλβινικού ταλιμπανισμού, που δεν υπήρχε ούτε στη Γενεύη επί εποχής Καλβίνου!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.