Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μια ματιά.

1. Συνελήφθη σήμερα στην Ηλιούπολη, η καταζητούμενη Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, που διώκεται ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Στο μεταξύ, η Αντιτρομοκρατική εντόπισε υπόγειο γκαράζ - γιάγκα στην οδό Κύπρου 26, στον Άλιμο, μέσα στο οποίο βρέθηκε βαρύς οπλισμός και δύο αυτοκίνητα. Η Πόλα Ρούπα θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφος τςη Νίκος Μαζιώτης ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας και δίψας, με αίτημα να δοθεί η επιμέλεια του 6χρονου γιου τους σε συγγενείς τους κι όχι σε κάποιο ίδρυμα. Διαβάστε πως η αστυνομία έφτασε στον εντοπισμό της Ρούπα.
2. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι στη Σμύρνη της Τουρκίας, έξω από το κεντρικό δικαστήριο της πόλης. Η επίθεση άρχισε με την πυροδότηση παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, την οποία ακολούθησε εισβολή ενόπλων στα δικαστήρια της πόλης της δυτικής Τουρκίας. Νεκροί έπεσαν κατά την επίθεση ένας αστυνομικός, ένας δικαστικός υπάλληλος, αλλά και δύο εκ των δραστών, ενώ αναζητείται ένας ακόμη.
3. Μέτρα «θεραπείας» για το ασφαλιστικό και φορολογικό σοκ που υφίστανται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναζητά εσπευσμένα η κυβέρνηση, στη σκιά της θύελλας για τις νέες διογκωμένες εισφορές και εν μέσω παρατεινόμενης σύγχυσης για το πως θα αντιμετωπιστούν οι μισθωτοί με μπλοκάκια. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται η εξαγγελία εκπτώσεων στην προκαταβολή φόρου που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εν είδει ενός πρώτου αντισταθμιστικού μέτρου φορολογικής ανακούφισης.
4. Mε διαδικασία «open ended» προς αποτροπή είτε πρώιμου ναυαγίου, είτε βεβιασμένης συμφωνίας σε συνθήκες χρονικής ασφυξίας, αλλά και με απολύτως ανοιχτά καίρια και εθνικά θερμά θέματα, μπαίνει στην τελική ευθεία το εγχείρημα Αναστασιάδη - Ακιντζί για λύση στο Κυπριακό. Η διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου γίνεται το ορόσημο αυτού του εγχειρήματος – ένα ορόσημο, όμως, που βρίσκει τους βασικούς παίκτες, μέχρις στιγμής τουλάχιστον, σε ικανή απόσταση από ώριμο έδαφος λύσης. Διαβάστε όλο το παρασκήνιο.
5. Νέα, αποκαλυπτικά επεισόδια  στην υπόθεση Novartis αναμένονται μετά τον δίαυλο που άνοιξε ανάμεσα στις ελληνικές και αμερικανικές αρχές -έναν δίαυλο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια εισαγγελική αρχή των ΗΠΑ, από την οποία και ζήτησε να αποσταλούν στην Αθήνα οι καταθέσεις των δύο ελλήνων whistleblowers. Στο μεταξύ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου φέρνει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.
6. Πως ο Σώρρας και τα... διαστημόπλοια έφεραν «εθνικό χάος»; Μετά την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει λόγω της δικαστικής απόφασης που αναγνωρίζει τα 600 δις που ισχυρίζεται ότι έχει ο επικεφαλής του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις», Αρτέμης Σώρρας, η Δικαιοσύνη ανοίγει τον φάκελο του.
7. Τέλος εποχής για τον ΔΟΛ και έναρξη (;) ενός νέου, απρόβλεπτου ακόμη, κεφαλαίου σηματοδοτεί η απόφαση των πιστωτριών τραπεζών να καταγγείλουν τα δάνεια του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος. Η καταγγελία των δανείων κρίθηκε ως μονόδρομος μετά την αδυναμία του ΔΟΛ να καταβάλει πληρωμές ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν εκτεθειμένες νομικές με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διώξεων για απιστία.
8. Αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άφησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι έχει να τον δει και να μιλήσει μαζί του «κάπου δύο χρόνια». «Ο πρωθυπουργός δεν επιλέγει τους συνομιλητές του από τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών» ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων.
9. Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ της Πλεύσης Ελεύθερίας και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Tο νέο επειδόσιο στην κόντρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την Δέσποινα Κουτσούμπα.
10. Από απόψε και για τις επόμενες ημέρες η χώρα μπαίνει στην κατάψυξη. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες , κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα από το απόγευμα, σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).Όπως είπε στο tvxs ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς, το σφοδρό κύμα χιονιά θα είναι ισχυρότερο από αυτό της Πρωτοχρονιάς.
* Σκίτσο του Soloup Soloup